Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Engineering Technology , Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Automobiļa lokšņu atsperu projektēšana un aprēķini.
Title in English Designing and calculation of automobile leaf springs
Department
Scientific advisor Vitālijs Beresņevičs
Reviewer Thomas Bomjan Tamang
Abstract Darbs veidots kā nobeiguma darbs bakalaura akadēmiskajām studijām RTU Teorētiskās Mehānikas un materiālu pretestības katedrā, Mehānikas un Mašīnbūves institūta Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātē. Pētījums iet cauri esošajiem automobiļu piekares lokšņu atsperu veidiem, un apspriest esošo atsperu struktūru un izmaiņām, kas varētu tikt veiktas, lai iegūtu ilgtspējīgāku automobiļa piekari. Darbs ir sadalīts trīs struktūru sadaļās. Pirmajā daļā ir sniegti teorētiskā analīze un literatūras apskats, otrajā daļā tiek runāts par pētījuma metodoloģiju, bet trešā daļa ir veltīta datorsimulācijas rezultātu analīzei. Šis darbs koncentrējas uz lokšņu atsperu platuma un biezuma izmēru variāciju, lai iegūtu jaunu balstiekārtu ar uzlabotu veiktspēju. Jaunajai atsperei ir mazāks svars salīdzinājumā ar esošo atsperi. Tas ietekmē transportlīdzekļu masas samazināšanu un degvielas ekonomiju, ja ņemt vērā automobiļu nozari. Tiek piemēroti lokšņu atsperes jaunie optimālie izmēri, un tiek veikta statiskā analīze, izmantojot ANSYS. Tiek noteiktas jaunas un efektīvākas galvenās lokšņu atsperu īpašības, piemēram, spriegums, deformācija un svars pie darbojošām slodzēm. Atbildes virsmas metode tiek izmantota, lai izstrādātu un optimizētu iepriekš minētus lokšņu atsperes parametrus. Tādējādi jaunā lokšņu atspere ir izstrādāta, pamatojoties uz simulācijas rezultātiem. Bakalaura darba apjoms ir 66 lappuses. Tajā ir 38 attēli un 14 tabulas. Literatūras sarakstā ir 34 avoti
Keywords lokšņu atspere, automobilis, atbildes virsmas metodoloģija, galīgo elementu metode, dispersijas analīze, projektēšana, datora modelēšana, datorizēta inženierija, centrālais kompozītu dizains, parabolisko lapu atsperu dizains, eksperimentu dizains.
Keywords in English leaf spring, automobile, response surface methodology, finite element method, analysis of variance, design, computer simulation, computer assisted engineering, central composite design, parabolic leaf spring design, design of experiments.
Language eng
Year 2022
Date and time of uploading 14.01.2022 21:00:24