Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Paaugstinātas drošības elektriskā ģeneratora izstrāde lidmašīnas zemsprieguma elektroapgādes sistēmai.
Title in English Development of a High Reliability Electric Generator for Aircrafts with Low-Voltage Power Supply Systems.
Department
Scientific advisor Deniss Brodņevs
Reviewer Profesors, Dr. habil. sc. ing. Alberts Serebrjakovs
Abstract Modernās lidmašīnas ir aprīkotas ar lielu elektroiekārtu skaitu, kuru darbspēja ir tieši atkarīga no elektroenerģijas avota drošuma - no ģeneratora. Darba mērķis ir paaugstinātas drošības elektriskā ģeneratora izstrāde lidmašīnas zemsprieguma elektroapgādes sistēmai. Darbs sastāv no četrām daļām. Tā pirmajā daļā ir veikta aviācijas ģeneratoru veidu analīze ar mācību literatūras palīdzību. Otrā daļa veltīta līdzstrāvas alternatora analīzei - tā darbības princips, konstruktīvās īpatnības, kādos lidaparātos to izmanto, kā arī nepieciešamie remontdarbi (apkope) un profilaktiskajiem darbiem ar mācību literatūras palīdzību. Trešajā daļā ir veikta induktoru elektrisko mašīnu analīze, to darbības princips un konstrukcija ar mācību literatūras palīdzību. Ceturtajā daļā tiek veikts pilns induktora ģeneratora aprēķins, kurš aizstās līdzstrāvas alternatoru no Cessna 172 lidmašīnām, ņemot tās tehniskos raksturlielumus (izejas spriegums, jauda, apgriezieni un dzesēšanas veids), iepriekš izvēloties piemērotu gultņu un diodes tipu (taisngrieža blokam), kas izturēs pieliktas slodzes. Kā arī ir izveidota izstrādātā elektriskā ģeneratora pieslēgšanas shēma, tās darba principa apraksts, un, pamatojoties uz iegūtajiem datiem, ir veikta līdzstrāvas alternatora un izstrādātā induktora ģeneratora drošības un gabarītu rādītāju salīdzinājums. Projektējamajam elektriskajam ģeneratoram lidmašīnas zemsprieguma elektroapgādes sistēmai piemīt paaugstināta drošība, t.i. samazināts atteikumu skaits, tādējādi var secināt, ka izvirzītais mērķis ir sasniegts. Kopējais darba apjoms ir 73 lappuses, kurās ir iekļauti 28 attēli, 3 tabulas, 129 formulas un 3 pielikumi. Darbā ir izmantoti 32 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: elektriskais ģenerators, līdzstrāvas alternators, induktoru ģenerators, projektēšana, vieglo motoru lidmašīna.
Keywords elektriskais ģenerators, līdzstrāvas alternators, induktoru ģenerators, projektēšana, vieglo motoru lidmašīna.
Keywords in English electric generator, DC alternator, inductor generator, design, light-engine aircraft.
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 15.06.2021 20:46:58