Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Administration of Customs and Taxes
Title in original language „Nodokļu loma ilgtspējīgas veselības sistēmas nodrošināšanai"
Title in English “The Role of Taxation in Ensuring a Sustainable Health System”
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Māris Jurušs
Reviewer Baiba Šmite-Roķe, VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece
Abstract Maģistra darba tēma „Nodokļu loma ilgtspējīgas veselības nodrošināšanai”. Laba nodokļu sistēma ir izaugsmi veicinoša, nesekmē izvairīšanos no nodokļiem, nodrošina adekvātus ieņēmumus valsts budžetā un sabiedrībā tiek uzskatīta par taisnīgu. Ekoloģiskas, ekonomiskas un sociālas problēmas lielā mērā ir atkarīgas no valsts īstenotās fiskālās politikas un nodokļu sistēmas. Nodokļu loma veselības sistēmas ilgtspējas novērtējumā ir svarīgs atbalsta rīks nodokļu politikas veidošanā, publiskajā komunikācijā un tautsaimniecības attīstībā. Maģistra darba „ Nodokļu loma ilgtspējīgas veselības nodrošināšanai” mērķis ir novērtēt kādi nodokļi attiecas uz ilgtspējīgas veselības nodrošināšanu, jo katras valsts pastāvēšanas pamatnē ir nodokļu iekasēšana, bez kuras valsts izaugsme un primāro funkciju nodrošināšana nav īstenojama, autores gadījumā veselības sistēmas nodrošināšana. Izmantojot jaunākos datus, izpētīt kādā situācijā ir Latvijas veselības sistēma relatīvi pret citām vadošajām pasaules valstīm, noskaidrot veselības aprūpes pieejamību. Un uz veiktās izpētes pamata sagatavot atsevišķas rekomendācijas obligātās veselības aprūpes apdrošināšanas ietekmi Latvijā. Maģistra darbs sastāv no 3 nodaļām (analītiskā daļa, lietiškā pētījuma daļa un pētījumu aprēķinu daļa). Autore pēta nodokļus, veltot īpašu uzmanību VSAO iemaksām, to ietekmi uz labklājību un ilgtspējīgas veselības aprūpes nodrošināšanu, kā arī veselības aprūpes finansēšanas teorētiskos aspektus, Latvijas un pasaules medicīnas finansēšanas raksturojumus, un optimizācijas iespējas Latvijas medicīnā. Nobeigumā autore balstoties uz iegūto informāciju, veikt secinājumus, izvirzīt ieteikumus par nepieciešamiem pasākumiem nodokļu politikas un nodokļu administrācijas darbības pilnveidošanai veselības sistēmas nodrošināšanai. Darba rezultātā tika veikta nodokļu loma ilgtspējīgas veselības aprūpes nodrošināšanas analīze un piedāvāta sistēmas pilnveidošanās parametri. Maģistra darbs sastāv no 85 lappusēm, 19 tabulām, 27 attēliem, 2 formulām un 5 pielikumiem.
Keywords ilgtspējīga attīstība, ilgtspējas novērtēšana, nodokļu sistēma, nodokļu administrācija, nodokļu politika, veselības aprūpes pieejamība, veselības aprūpes sistēma, modelis, metodoloģija
Keywords in English sustainable development, sustainability indicators, taxation, tax system, tax administration, access to health care, tax policy, health care system, model, accessibility, methodology.
Language lv
Year 2021
Date and time of uploading 17.05.2021 17:51:28