Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Production Engineering
Title in original language Ražošanas tehnoloģijas un mehānisko īpašību analīze alumīnija sakausējumam ar pārstrādājamo stiklu un Tic nanodaļiņām.
Title in English Fabrication and mechanical property evaluation of aluminium alloy with recycled glass by adding TiC nano particles.
Department
Scientific advisor Gatis Muižnieks
Reviewer I. Boiko
Abstract Alumīnija hibrīda kompozītmateriāli plaši tiek lietoti kosmosa un autobūves sfērās. Šī darba ietvaros tiek izveidots jauns alumīnija hibrīda kompozītmateriāls, kura sastāvā tiek izmantots Titāna Karbīds (TiC) un pārstrādāts stikla pulveris, sajaucot to ar ultraskaņas palīdzību. Pārstrādātais stikla pulveris ir mīksta keramika, kas brīvi pieejama visā pasaulē ar zemām izmaksām. Savukārt TiC daļiņas kalpo kā efektīvi graudu rafinētāji Al matricā. Mīkstās keramikas procentuālais sastāvs ir mainīgs, t.i., 5 procenti, 10 procenti un 15 procenti, savukārt sintētiskās keramikas daļiņu procentuālais daudzums Alumīnija(Al) 7075 matricā paliek nemainīgs. Sastāvdaļas tiek iepriekš uzsildītas mitruma atdalīšanai. Darba ietvaros tiek analizētas un salīdzinātas hibrīdkompozīta materiāla mehāniskās īpašības ar pamatmateriālu izmantojot lieces, stiepes un cietības pārbaudes, kā arī veikta mikrostruktūras analīze. Salīdzinot ar pamatmateriālu komponenšu pievienošana uzlaboja hibrīdkompozīta materiāla elastības un izturības robežspriegumu.
Keywords pārstrādātais stikla pulveris, Al 7075, TiC nanodaļiņas, ultraskaņas maisīšanas liešanas process
Keywords in English Recycled glass powder, Al 7075, TiC Nanoparticles, ultrasonic stir casting process
Language eng
Year 2021
Date and time of uploading 23.02.2021 11:03:36