Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Metamodeļa izstrāde pārraides torņiem.
Title in English Development of reduced order model for transmission tower.
Department
Scientific advisor Sabīne Upnere
Reviewer Aleksandrs Januševskis
Abstract Mūsdienās elektroenerģija ir pieprasītāka visās valstīs. Daudzas dzīvības ir atkarīgas no elektrības. No avota punkta līdz apakšstacijai, caurlaidei un elektrībai; nepieciešami vadītāji (vadi). Bet, lai iekārtu augstsprieguma kabeļus, ir nepieciešami pārraides torņi. Transmisijas tornim jābūt ar labu izturību attiecībā pret kabeļa piekāršanas slodzes, vēja slodzes utt. Tātad, pārraides torņa projektēšana ir ļoti sarežģīts uzdevums inženierim. Šajā darbā ir izvēlēts 36 m garš transmisijas tornis un tas tika analizēts, izmantojot simulācijas programmatūru ANSYS. Transmisijas tornī tiek analizēta deformācija, spriegums, aksiālais spēks un lieces moments, mainot šķērsgriezuma biezumu un kabeļa slodzi. Analīzei turpina izstrādājot metamodeli, izmantojot galīgo element analīzes rezultātus. 3D pārraides tornis ir modelēts lietojot AutoCAD, SOLIDWORKS un strukturālā analīze ir veikta ar ANSYS. Lai izstradātu metamodeli, tiek izmantota KEDRO programmatūra. Kad metamodelis ir sagatavots, iegūtie modeļa rezultāti tiek salīdzināti ar ANSYS rezultātiem un tiek iegūta laba saderība. Iegūtais metamodelis ir noderīgs, lai analizētu strukturālo darbību, mainot torņa element biezumu un slodzi uz to. Darba apjoms ir 69 lpp. Tajā ir 40 attēli un 13 tabulas. Atsauces indeksā ir 41 avoti.
Keywords Transmisijas tornī, strukturālā analīze, šķērsgriezuma biezums, kabeļa slodze, AutoCAD, Galīgo elementu analīze, ANSYS, KEDRO, surogātmodelis
Keywords in English Transmission tower, Structural analysis, Cross-section thickness, load, AutoCAD, Finite Element Analysis (FEM), ANSYS, KEDRO, Surrogate Model.
Language eng
Year 2021
Date and time of uploading 18.01.2021 11:03:42