Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Akustiskās emisijas metodes pielietošana noguruma bojājumu defektu lokalizācijai un atlikušās stiprības noteikšanai helikoptera konstrukcijas ekspluatācijas slodzēm.
Title in English Application of the acoustic emission method for localising fatigue damage and determining the residual strength for helicopter structure operating loads.
Department
Scientific advisor Ali Arshad
Reviewer Zin.asist., Mg.sc.ing. P.Nagaraj
Abstract VTOL UAV projektēšana un stabilitātes analīze ir projekta nosaukums. Šīs disertācijas galvenais mērķis ir iepazīstināt jaunu biedru ar UAV saimi. Arī UAV, kas var darboties gan kā fiksēta spārna UAV noteiktā stāvoklī, gan kā VTOL UAV noteiktā stāvoklī. Mūsdienās UAV ir daudz ierobežojumu, jo lielākā daļa no tiem ir vai nu fiksētu spārnu, vai VTOL lidmašīnas. Fiksēto spārnu lidmašīnu efektivitāte ir labāka spārnu klātbūtnes dēļ. Spārni lidmašīnai rada lielu pacēlāja daudzumu, savukārt VTOL nav neviena spārna, tāpēc visu pacēlumu un vilci rada propelleri, tādējādi palielinoties degvielas patēriņam. Bet VTOL var izmantot arī nelīdzenās vietās, jo tas neprasa nekādu nosēšanās ceļu gan pacelšanās, gan nolaišanās gadījumā, kas palielina VTOL vērtību glābšanas misijās. Tātad projekta galvenais mērķis ir ieviest UAV, kura degvielas efektivitātes kvalitāte ir fiksēta spārna lidmašīnai, vienlaikus tai ir arī iespēja pacelties vertikāli. Šajā projektā mēs izstrādājām UAV CAD un pārbaudījām UAV aerodinamisko veiktspēju un UAV statisko stabilitāti garenvirzienā. Tāpat mēs pārbaudījām lidmašīnas dinamisko stabilitāti garenvirzienā. Tā kā aerofoilja konstrukcijai ir milzīga ietekme uz lidmašīnas konstrukciju, mēs analizējām arī aerofolipu Xfoil. Mēs varējām pierādīt lidmašīnas statisko stabilitāti, izmantojot astes konfigurāciju, mēs varējām analizēt projektētās UAV aerodinamisko veiktspēju, izmantojot MATLAB, pēc tam pierādījām lidmašīnas dinamisko stabilitāti garenvirzienā, izmantojot Routh kritērijus. Šajā projektā mēs varējām izveidot jaunu biedru UAV saimei. Un šo modeli nākotnē var turpināt izstrādāt daudz vairāk jaunināšanas, kas tuvākajā nākotnē vēl vairāk palielinās hibrīda UAV nozīmi. Šajā pētījumā kopā ir 80 lappuses, 55 attēli, 2 tabulas, 22 formulas, 29 literatūra avotiem
Keywords Keywords : UAV, aerofoil, stability, VTOL
Keywords in English Keywords : UAV, aerofoil, stability, VTOL
Language eng
Year 2021
Date and time of uploading 17.01.2021 22:16:38