Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language "Elektriskās enerģijas balansēšanas sistēmas izpēte un izstrāde"
Title in English "Research and development of electric energy balancing system"
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Armands Šenfelds
Reviewer Kristaps Vītols
Abstract Tirgū, jau esošās nepārtrauktās barošanas sistēmas ir neelastīgas. Pieejams tikai viens pastāvīgais enerģijas avots, un viens papildus avots. Ja mājsaimniecībā ir pieejama enerģija no cita avota, uz to jāpārslēdzas manuāli. Manuāla pārslēgšanās rada lielāku laika aizkavējumu, nākas pārtraukt enerģijas piegāde slodzei ilgāk, un tas rada nevajadzīgu elektroiekārtas izslēgšanu. Darbā tiks realizēta enerģijas balansēšanas sistēma, izmantojot nepārtrauktās barošanas avotu ar tā iekšējo akumulatoru un citu, pieejamu elektroenerģijas ieguves avotu, kā saules paneli. Tiks izstrādāta iespēja veikt dažāda veida automatizētas vai manuālas izmaiņas kā tīkla atslēgšanu sistēmai, akumulatora uzlādi no diviem enerģijas avotiem, sensoru datu ievākšanu un pārslēgšanos starp enerģijas patērētājiem. Algoritma izstrādē tiks lietota augstas klases matemātisko darbību programmatūra MATLAB Simulink, kura ar papildprogrammām tiks savietota kopā ar mikrokontrolleri, tādējādi nodrošinot mikrokontrollera vadību un tā darbību izpildi izveidotajā balansēšanas sistēmā. Ar mikrokontrollera palīdzību tiks veidota automātika – releju vadība. MATLAB Simulink lietošana darba izstrādē ļaus novērot un tālāk apstrādāt iegūtos datus no mikrokontrollera, ātri un efektīvi mainīt vadības algoritmu ar iespēju optimāli novērot veiktās izmaiņas sistēmā.
Keywords Enerģijas balansēšanas sistēma, nepārtrauktās barošanas avots, saules panelis, enerģijas uzglabāšana, Arduino, Simulink.
Keywords in English Energy balancing system, uninterruptible power supply, solar panel, energy storage, Arduino, Simulink.
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 04.08.2020 19:17:00