Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Lidmašīnas konusveida spārna projektēšana un analīze.
Title in English Design and analysis of tapered aircraft wing.
Department
Scientific advisor Vitālijs Beresņevičs
Reviewer Dr.Sc.Ing. O.Jakovļevs
Abstract Darbs veidots kā nobeiguma darbs maģistra akadēmiskajām studijām RTU Teorētiskās mehānikas un materiālu pretestības katedrā, Mehānikas un mašīnbūves institūta Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātē. Literatūras pārskatā tiek analizēti lidmašīnas spārni ar dažādām aerodinamiskām īpašībām. Tiek parādīts, ka spārni ir pieejami dažādās formās (taisnstūrains, eliptisks, konusveida, delta u.c.) un tos var piestiprināt pie lidaparāta virsbūves vai konstrukcijas dažādos leņķos. Šajā darbā konusveida lidmašīnas spārna struktūra tiek analizēta, izmantojot datorprogrammas SolidWorks un ANSYS Workbench. Spārna modālā analīze ir veikta ar ANSYS programmatūru, un rezultāti ir ilustrēti ar spriegumu stāvokļa un deformāciju diagrammām. Tika analizēti arī drošības faktors, noguruma slodzes parametri, konusveida spārna iespējamie bojājumi. Tiek apsvērti dažādi spārnu materiāla varianti. Darba apjoms ir 76 lpp. teksta. Tajā ir 47 attēli, 37 tabulas. Izmantoti 27 informācijas avoti.
Keywords Modālā analīze, Noguruma slodzes parametri, Konusveida spārni, spriegumi, deformācijas un kopējā deformācija, NACA0009 aerodinamisko elementu kodi.
Keywords in English Modal analysis, Fatigue load parameters, Tapered wing, stress, strain, and total deformation, NACA0009 airfoil codes.
Language eng
Year 2020
Date and time of uploading 23.07.2020 13:32:01