Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language Energoapgādes drošuma nodrošināšana, reģionālajām apakšstacijām izvietojot jaunā akumulatora enerģijas uzkrāšanas sistēmas (BESS)
Title in English The Energy Supply reliability Assurance by Deployment of Emerging Battery Energy Storage Systems (BESS) for RegionalSubstations
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Nadežda Kuņicina
Reviewer
Abstract Maģistra darbā teorētiskajā daļā ir apkopota vispārīga informācija par akumulatoru enerģijas uzkrāšanas sistēmām (BESS), pielietošanas veidiem, ieguvumiem, komponentēm un kopējo sistēmas darbību. Tika aprakstīts par BESS izmaksām un to prognozēm tuvākajā nākotnē. Darbā tika aprakstīta apakšstaciju energoapgādes drošība, tās galvenie kritēriji, lai nodrošinātu kvalitatīvu elektroenerģijas piegādi patērētajiem un vispārīgie bojājumu cēloņi, un to sekas. Kā arī tika apskatīti un aprakstīti BESS realizētie projekti pasaulē. Darba praktiskajā daļā, izmantojot iegūtos datus no vietējā sadales tīklu operatora, tiek veikts pētījums par reģionālo apakšstaciju energoapgādes drošumu. Pētījumā tiek izmantotas kvalitatīvās un kvantitatīvās rezultātu apstrādes metodes ar kuru palīdzību tiek aprēķināti energoapgādes sistēmas pieejamības koeficienti ar mērķi noskaidrot kopējo elektroenerģijas pieejamību patērētājiem. Kā arī tika veikta analīze par BESS pielietojumu energosistēmā ar iespēju kompensēt nepieciešamo elektroenerģijas daudzumu bojājuma vai atslēguma gadījumā. Izpētot akumulatoru enerģijas uzkrāšanas sistēmas (BESS) var secināt, ka šī tehnoloģija ir labs risinājums energoapgādes drošuma nodrošināšanai ilgetrmiņā, kā arī BESS ir daudzi citi ieguvumi, kas var uzlabot kopējo energoapgādes sistēmas efektivitāti. Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, un tas sastāv no ievada, 7 nodaļām un secinājumiem. Darba apjoms ir 78 lapaspuses. Darbs satur 25 attēlus, 8 tabulas, 1 grafiku un tajā ir izmantoti 20 literatūras avoti.
Keywords BESS, energoapgāde, drošums, enerģijas uzkrāšanas sistēmas, akumulatori, apakšstacijas
Keywords in English BESS, energy suply, reability, energy storage systems, acumulators, substations
Language lv
Year 2020
Date and time of uploading 15.06.2020 15:32:45