Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Bachelor
Title of the study programm Management in international business
Title in original language Eiropas un Ziemeļamerikas publisko slimnīcu pārvaldes struktūru analīze
Title in English Analysis of Governance Structures in Public Hospitals in Europe and North America
Department 01B00 Riga Business School
Scientific advisor Jānis Grēviņš
Reviewer
Abstract Šajā pētījumā tiek analizētas Eiropas un Ziemeļamerikas publisko slimnīcu pārvaldības struktūras. Pētījums tika veikts, izmantojot rakstus par saistītām tēmām, dažādu valstu slimnīcu mājas lapas un nozares speciālistu rakstus. Pētījumā tika noskaidrots, ka abi reģioni daudzējādā ziņā ir līdzīgi, taču atšķirīgi sekojošās jomās: valdības līdzdalības līmenis; vienpakāpju vai divpakāpju pārvaldība un medicīnas personāla iesaistīšana pārvaldības jautājumu risināšanā. Tika konstatēts, ka pastāv 3 kritēriji, kas katram reģionam ir kopīgi: caurredzamība, efektivitāte un medicīnas speciālistu padomes esamība. Lai noteiktu, vai šie kritēriji tiek ievēroti, un lai redzētu struktūras atšķirības un to, kā katra reģiona personāls uztver vadību, tika veikta aptauja. Datu vizuālai attēlošanai tika pievienoti 7 attēli, 1 tabulas un 3 pielikumi. Apkopojot anketēšanas datus tika atklāts, ka Eiropas publisko slimnīcu pārvaldība ir spēcīgāka visos trīs kritērijos, proti, Eiropas publisko slimnīcu pārvaldība ir vērsta uz caurrdzamību, slimnīcas efektīvas darbības nodrošināšanu un vienotu darbu. Papildus iepriekšējam tika seciāts, ka pārvaldības struktūra un publisko slimnīcu mērķi abos reģionos izteikti atšķiras.
Keywords Nacionālās veselības dienests ASV (Amerikas Savienotās Valstis) Apvienotā Karaliste Pasaules Veselības organizācija (PVO) Rīgas Stradiņu Universitāte (RSU)
Keywords in English NHS (National Health Services) U.S. (United States of America) U.K. (United Kingdom) One-Tier (Anglo-American) Two-Tier (German governance system) WHO (World Health Organization) RSU (Riga Stradins University)
Language eng
Year 2020
Date and time of uploading 23.04.2020 16:00:43