Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Civil Construction and Real Estate Management
Title in original language Jauna biznesa uzsākšanas stratēģija dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā
Title in English Start-up business strategy in the field of apartment building management
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Raja Kočanova
Reviewer Sandis Icaks
Abstract Maģistra darba tēma ir „Jauna biznesa uzsākšanas stratēģija dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā”. Maģistra darba ietvaros tiek identificēti riski un problēmas, ar kurām nākas saskarties, veidojot jaunu uzņēmumu dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, kā arī par iespējamiem risinājumiem, lai pēc iespējas tos novērstu vai vismaz samazinātu to ietekmi. Maģistra darba tēmas aktualitāti raksturo tiesiskais regulējums nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas jomā, kas nosaka ierobežojumus, kādā veidā veikt dzīvojamo māju pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, kas savukārt samazina šo pakalpojumu sniedzēju skaitu, tādējādi samazinot konkurenci un palielinot pieprasījumu. Darba mērķis ir analizēt un raksturot uzņēmējdarbības vidi dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, identificēt riskus un šķēršļus, kā arī rast risinājumus to samazināšanai vai novēršanai. Mērķa sasniegšanai tika izpētītas nekustamo īpašumu pārvaldīšanas iezīmes; uzņēmējdarbības vides aspekti Latvijā, kā arī veikti praktiski uzdevumi problēmu un risku identificēšanai dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā. Pētījums sastāv no trīs daļām. Analītiskajā daļā tika veikts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas tirgus tendenču Baltijas valstīs un Latvijā, kā arī uzņēmējdarbības vides Latvijā apskats. Teorētiskajā daļā tika pētīts tiesiskais regulējums un pamatnostādnes nekustamo īpašumu pārvaldīšanas, kā arī uzņēmējdarbības jomā. savukārt praktiskajā daļā tika veikta intervija ar ekspertu, dzīvojamo māju pārvaldnieku aptaujas rezultātu apkopojums, jauna uzņēmuma veidošanas izmaksu aprēķins, kā arī izstrādāti priekšlikumi risku un problēmu novēršanai vai to samazināšanai. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka uzņēmējdarbības vide dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā Latvijā ir labvēlīga, un identificētie riski nav šķērslis, lai veidotu jaunu uzņēmumu šajā jomā. Šī brīža pieprasījums pēc profesionāliem dzīvojamo māju pārvaldniekiem arvien pieaug, taču esošais konkurences līmenis ir pietiekami zems, lai uzņēmums varētu darboties. Maģistra darba kopējais apjoms ir 92 lappuses. Darbā iekļautas četras tabulas, seši attēli un pievienoti divi pielikumi. Atslēgas vārdi: dzīvojamo māju pārvaldīšana, dzīvojamo māju apsaimniekošana, uzņēmējdarbība, jauns uzņēmums, uzņēmējdarbības vide.
Keywords Dzīvojamo māju pārvaldīšana, dzīvojamo māju apsaimniekošana, uzņēmējdarbība, jauns uzņēmums, uzņēmējdarbības vide
Keywords in English Apartment building management, entrepreneurship, start-up business, entrepreneurship, business environment.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 16.12.2019 11:17:12