Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Geomatics
Title in original language "Virsmu modelēšana ar ģeotehniskiem parametriem mašīnkontroles sistēmai"
Title in English "Surface modeling with geotechnical parameters for useing on machine control system"
Department 24100 Institute of Transport Infrastructure Engineering
Scientific advisor Mārtiņš Reiniks
Reviewer Jānis Ancāns
Abstract Bakalaura darba “Virsmu modelēšana ar ģeotehniskiem parametriem mašīnkontroles sistēmai” mērķis ir iepazīties ar virsmas modelēšanu, izmantojot datorizētu projektēšanas programmu, tajā iekļaujot datu iegūšanu un virsmas lietojumu mašīnkontroles sistēmās. Šī tēma ir aktuāla auto ceļu būvniecībā, jo tiek izmantotas dažādas iekārtas, kuras regulāri pilnveido. Vērība akcentēta ģeotehnisko parametru pielietošanas nepieciešamībai autoceļa virsmas modelēšanas brīdī. Virsmu modelē izmantojot specializētu programmatūru, piemērojot mašīnkontroles sistēmās, lai veiktu darbu ir nepieciešamas zināšanas gan ģeodēzijas, gan ģeotehnikas jomā. Galvenais uzdevums ir izveidot virsmu, kas atbilst projektam, ietaupot laika un finansiālos resursus. Izmantojot pieejamu autoceļa projektu un mērījumus apvidū, tika izveidota virsma ar salizturīgās kārtas (smilts) sablīvējumu. Veikti aprēķini pēc grunšu fizikālajām īpašībām. Aprēķinu gaita aprakstīta pa posmiem. Šī virsma izmantota mašīnkontroles sistēmā un iegūts reāls rezultāts. Lai rezultāti būtu atbilstoši projektam, ģeotehniskie parametri jāizvērtē atbilstoši objektā izmantotām vai karjerā pieejamām grunts īpašībām. Rezultāts pierāda ģeotehnisko nozīmi projekta virsmas izveidei.
Keywords Mašīnkontroles sistēma; Ģeotehnika; Virsmu modelēšana; Grunts sablīvējums; Virsmas aprēķini; Ceļu būve; Ģeodēzija.
Keywords in English Machine control system; Geotechnic; Surface modeling; Ground compacting; Surface calculations; Road construction; Geodesy.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 06.06.2019 21:24:07