Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Tālvadības gaisa kuģa tuvas darbības zemes novērošanas sistēmas izstrāde
Title in English Developing a Short-Range Ground Surveillance System for a Remotely Piloted Aircraft.
Department
Scientific advisor Deniss Brodņevs
Reviewer Inzenieris, Konstantins Klemjato
Abstract Uz doto brīdi tālvadības gaisa kuģi ir guvuši ļoti plašu pielietojumu. Mūsdienās bezpilota lidaparātu tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, diemžēl šī iemesla dēļ palielinās arī šādu gaisa kuģu lidojuma drošības riski. Vairākas šādas iekārtas funkcijas, kas nodrošina augstāku tās lidojuma drošību un atvieglo manevrēšanas spējas, ir atkarīgas no informācijas par lidojuma augstumu. Tāpēc informācija par faktisko lidojuma augstumu ir ļoti svarīga. Tomēr parasti izmantotie attāluma mērīšanas sensori nosaka relatīvo gaisa kuģa augstumu attiecībā pret tā sākotnējo pozīciju, kā arī tiem ir noteikti attāluma un izšķirtspējas ierobežojumi. Tādējādi par šī darba mērķi tika izvirzīts izstrādāt tādu frekvences modulēta nepārtraukta viļņa (FMCW) radara balstītu zemes novērošanas sistēmu, kas ne tikai nosaka gaisa kuģa faktisko augstumu attiecībā pret zemes virsmu, bet arī spēj atklāt dažādus novērošanas zonā esošus objektus, kas kā lidojuma šķēršļi apdraud tā lidojuma drošību. Izstrādājot bakalaura darbu, tika iegūts priekštats par FMCW radara darbības principiem, tam raksturīgajiem signāliem un to spektru īpatnībām. Balstoties uz to, tika izvēlēti un aprēķināti sistēmai raksturīgo tehnisko parametru veidi un vērtības tā, lai tie atbilst sākotnēji paredzētajiem darbības apstākļiem un nodrošina vajadzīgās funkcijas. Pamatojoties uz šiem noteiktajiem parametriem un analizējot šī brīža tirgus piedāvātos risinājumus, tika piemeklētas atbilstošākās komponentes priekš sistēmas projektēšanas. Bakalaura darba kopējais apjoms ir 68 lappuses, kurās ietverti 33 attēli, 2 tabulas, 95 formulas un 13 izmantotie literatūras avoti.
Keywords Tālvadības gaisa kuģis, radars, frekvences modulācija, FMCW, augstuma mērīšana, pārveidotais signāls, frekvenču joslas platums, izšķirtspēja pēc attāluma.
Keywords in English Remotely piloted aircraft, radar, frequency modulation, FMCW, altitude measurement, converted signal, bandwidth, distance resolution.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 31.05.2019 08:48:51