Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language Pilsētas elektrotransporta vilces apakšstaciju televadības sistēmas un to funkcionālo iespēju pilnveidošanas izpēte.
Title in English Telecontrol Systems for Public Electrical Transport Traction Substation Governance and Investigation of Possible their Functional Empowerment.
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Ivars Raņķis
Reviewer Mihails Gorobecs
Abstract Maģistra darbā ir iekļauta informācija par Rīgas sabiedriskā elektrotransporta vilces apakšstaciju uzbūvi un to attālinātas pārvaldības telemehānikas sistēmu. Pētnieciskā darba ietvaros tiek meklēti piemērotākie telemehānikas sistēmas pilnveidošanas un modernizācijas ieviešanas risinājumi. Tiek salīdzinātas trīs telemehānikas sistēmas, kuras piedāvā pasaules lielākie vilces apakšstaciju iekārtu ražotāji. Darbā tiek apskatīta informācija par Rīgā ekspluatējamo vilces apakšstaciju uzbūvi un darbības principiem. Apskatītas apakšstaciju iekārtu attālinātās vadības un kontrolēšanas iespējas. Tiek pētīta esošā attālinātās pārvaldības telemehānikas sistēma “TeleMix”, tās uzbūve un darbības principi. Darba gaitā tiek veiktas pārrunas ar ekspluatējamās sistēmas pieredzējušiem dispečeriem un telemehānikas apkalpojošo personālu, tādā veidā tiek konstatēti sistēmas trūkumi un nepilnības. Tiek izvirzīti sistēmas modernizācijas un pilnveidošanas priekšlikumi, kā arī prasības jaunajai aizvietojamai sistēmai. Pētnieciskā darba gaitā tiek salīdzinātas mūsdienīgas trīs telemehānikas sistēmas pēc uzbūves, tehniskiem parametriem, programmatūras iespējām un grafiskā interfeisa iespējām. Tiek veidots jaunās sistēmas izvēles pamatojums. Tiek izvirzīts reāls sistēmas ieviešanas realizācijas piemērs, kas paredz novecojušās telemehānikas sistēmas aizvietošanu ar jauno. Tiek veikta jaunās sistēmas darbības testēšana, iegūto rezultātu un novērojumu apkopošana. Dotā tēma mūsdienās ir aktuāla par cik mūsdienās kustības intensitāte uz pilsētas ceļiem turpina palielināties, kas izraisa sastrēgums un citas grūtības. Ir ļoti svarīgi nodrošināt stabilu un nepārtrauktu sabiedriskā transporta kustību. Darba apjoms ir 101 lapa, tas iekļauj 61 attēlu un 12 tabulas. Darbā izmantots 34 literatūras avoti.
Keywords Sabiedriskais transports, pilsētas elektrotransports, vilces apakšstacijas, telemehānika, sistēmas, televadība.
Keywords in English Public transport, electric transport, traction substations, telemechanics, systems, telecommunications.
Language lv
Year 2019
Date and time of uploading 20.05.2019 21:26:14