Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Computerised Control of Electrical Technologies
Title in original language Photovoltaic - Thermal (PV/T) Hybrid System
Title in English Jauktā fotoelektriskā-termālā sistēma
Department Institute of Industrial Electronics and Electrical Engineering
Scientific advisor Ingars Steiks
Reviewer Jānis Zaķis
Abstract Saules enerģijas ieguve kļūst arvien svarīgāka, ņemot vērā pieaugošās enerģijas pieprasījumu, kā arī saules enerģijas ieguves tehnoloģijas ir efektīvākas un pieejamākas. Nākotnē tiek plānotas uzbūvēt lielas saules parku saimniecības (sauszemes uzstādīšana uz sauszemes). Tomēr ir svarīgi uzraudzīt ne tikai saules parka kopējo veiktspēju (energoefektivitāti), bet arī atsevišķu paneļu stāvokli un veiktspēju. Lai radītu elektroenerģiju no saules, fotoelektrisko (PV) šūnu augstā temperatūra tiek uzskatīta par galveno trūkumu, kas samazina visu PV paneļu radīto kopējo elektrisko veiktspēju. No otras puses, lai iegūtu siltumenerģiju no saules, siltuma kolektori tiek izmantoti, lai absorbētu siltumu ar siltumnesēja palīdzību. Turpretim ar PV paneļa dzesēšanas kontūru var samazināt temperatūras ietekmi uz tās elektrisko veiktspēju. Nepārtraukti dzesējot saules baterijas, fotoelektrisko-termisko (PV/T) šūnu kopējā efektivitāte ir augstāka nekā jebkurš PV atsevišķs panelis. Elektrisko un siltumenerģiju var iegūt no saules enerģijas, ko izmanto PV/T hibrīda sistēma. Tomēr auksts klimats var būtiski ietekmēt šādu PV / T hibrīdu sistēmu darbību. Lai apspriestu šādu būtisku faktoru, šajā pētījumā ir izklāstīta matemātiska pieeja termiskās, elektriskās efektivitātes un modelēšanas modeļa aprēķināšanai, kas konstruēti izmantojot OpenModelica programmatūru.
Keywords fotoelektriskais panelis, saules kolektors, fotoelektriskais-termiskais panelis, hibrīdās sistēmas, saules enerģija, elektriskā enerģija, termoenerģija.
Keywords in English Photovoltaic panel, Thermal Collectors, PV/T panels, Hybrid systems, Solar Energy, Electrical Energy, Thermal Energy
Language eng
Year 2019
Date and time of uploading 18.05.2019 02:35:03