Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Vidējo attālumu lidmašīnas projektēšana un tās dinamisko svārstību slāpēšanas izvērtēšana.
Title in English Designing a Medium-Range Aircraft and Assessing the Damping of its Dynamic Oscillations.
Department
Scientific advisor Mārtiņš Kleinhofs
Reviewer Docents Māris Hauka
Abstract Bakalaura darba tēma ir “Videjo attaluma lidmašīnas projektēšana un dinamisko svārstību slāpēšanas izvērtēšana”. Darba autors: Ņikita Gulakovs. Darba vadītājs: Dr.h.sc.ing.prof. Mārtiņš Kleinhofs Šāda bakalaura darba galvēnais uzdēvums ir izanalizēt gaisa kuģa dinamisko svārstības. Par analizēto gaisa kuģi ir pieņemts jaunais Bombardier CS300, to pēc tām modificēsim. Tālāk darbā būs paradīti Bombardier CS300 tehniskie parametri un lidmašinas vispārējas aprakstījums, gan lidmašinas, gan ta dzinēji. Darbā tiek bija pieņemts, ka lidmašina Bombardier CS300 pieder aviokompanijai airBaltic, tādējādi būs īss aprakstījums par kompaniju, prasības priekš gaisa kuģiem un par tehnisko apkope lidostā “Rīga”. Kā bija jau minēts, šaja darba galvēnais uzdēvums ir izvertēt lidmašinas dinamiskas svārstības lidojumā laikā, tādējādi aprēķināšanas daļa galvēnokārt sastāv no lidmašinas masas aprēķinu, spārna stiprības aprēķinu un vadības virsmas aprakstījums un īpatnības. Bakalaura darbs sastāv no: lidmašinas Bombardier CS300 un aviokompānijas airBaltic apraksta, modificēta lidmašinas masas aprēķins, spārna aprēķins, vadības sitēmas apraksts, aeroelastības apraksts un aktīvas vadības sistēmas apraksts. Bakalaura darbs sastāv no: 80 lapaspūses, 7 tabulas, 35 attēlus, 94 formulas un 16 literatūras avotas.
Keywords Dinamiskas svārstības ir viena no ļoti nopietnas problēmas musdienās aviācijā. Un tieši tādas lidmašinas sistēmas kā fly-by-wire un aktīvas vadības sistēma ļoti palīdzsamazināt tādas svārstības. Galvenais elements, kuru var uzlabot šādā sistēmā ir svārstībasfiksēšanas laiks. Jo atrak sistēmas var redzēt svārstības, jo atrak viņa var slāpēt tādas svārstības
Keywords in English Dynamic oscillations is one of the big problems in nowadays aviation. Such systems as fly-by-wire and active control system are helping in this dynamic oscillation damping. One of the elements that can be improved in such systems is reaction speed on the oscillations. The faster system reacts on the oscillation, the faster it can damp this dynamic oscillation.
Language lv
Year 2018
Date and time of uploading 29.05.2018 08:30:53