Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Transportation Engineering
Title in original language „Dažādu aizpildītāju ietekme uz asfaltbetona īpašībām” („Autoceļa A12 posma Ludza – Terehova rekonstrukcija”)
Title in English „Impact of Various Fillers on Asphalt Concrete Properties” („Reconstruction of Road A12 Section Ludza-Terehova”)
Department 24100 Institute of Transport Infrastructure Engineering
Scientific advisor Viktors Haritonovs
Reviewer Arturs Valters
Abstract Bakalaura darba (ar inženierprojektu) tēma ir „ Dažādu aizpildītāju ietekme uz asfaltbetona īpašībām” (Autoceļa A12 posma Ludza-Terehova rekonstrukcija) Ievads un teorētiskais pamatojums: Dažāda veida aizpildītāju ietekme uz asfaltbetona īpašībām var būt atšķirīga, jo katram aizpildītājam ir savs daļiņu izmērs, forma, virsmas laukums, virsmas reljefs un citas fizikāli ķīmiskas īpašības. Aizvien svarīgāk mūsdienās paliek materiālu otrreizēja izmantošana, tāpēc arī asfaltbetona ražošanā, kā pildvielas, arvien vairāk tie iekļauti otrreizējās pārstrādes materiāli, tādā veidā samazinot produkta- asfaltbetona izmaksas. Latvijā būtu iespējams uzsākt ražošanas atkritumu un blakusproduktu izmantošanu kā aizpildītāju, ja tiktu apzināti pieejamie materiāli pulvera iegūšanai un veikti pētījumi par šo aizpildītāju ietekmi uz asfaltbetona īpašībām. Pētījuma mērķi: Apkopot pieejamo informāciju par aizpildītāja lomu bitumena mastikā un asfaltbetonā un otrreizējās pārstrādes produktu pielietošanu par aizpildītājiem. Salīdzināt un analizēt dažādu aizpildītāju ietekmi uz asfaltbetona īpašībām. Vērtēt to mijiedarbību ar bitumenu un ietekmi uz bitumena mastikas īpašībām. Izvērtēt alternatīvo aizpildītāj- materiālu pielietojamību Latvijā. Secinājumi: Latvijā kā aizpildītājus, varētu pielietot ķieģeļu un stikla vai keramiskas izcelsmes pulverus. Lai noteiktu vispiemērotāko pulveri vai pulveru maisījumu asfaltbetona aizpildītājam, ir jāveic turpmāki pētījumi, koncentrējoties uz asfaltbetona īpašību nodrošināšanu dažādos temperatūras apstākļos un sasalšanas un atkušanas ciklu ietekmē. Diplomdarba apjoms ir 141 lappuse, bez pielikumiem, darbs satur 34 attēlus, 35 tabulas, 8 rasējumus un 2 pielikumus. Diplomdarba izstrādei tika izmantots 41 literatūras avots: mācību grāmatas, LR likumi un normatīvie akti, elektroniskie resursi to izmantošanas kārtībā.
Keywords Aizpildītājs, Aizpildītāja īpašības, stingums, otrreizējās pārstrādes materiāli, mastikas īpašības, asfaltbetona īpašības
Keywords in English Mineral filler,filler properties, stiffness, recycled materialas, asphalt mastic properties, asphalt concrete properties.
Language lv
Year 2018
Date and time of uploading 23.05.2018 18:51:23