Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language Vidējo attālumu lidmašīnas konstrukcijas izstrāde no moderniem materiāliem un spārna dinamisko svārstību slapēšanas izpēte.
Title in English Developing the Design of a Medium-Range Aircraft Using Advanced Materials and Investigation of Wing Dynamic Oscillation Damping
Department
Scientific advisor Mārtiņš Kleinhofs
Reviewer Vitālijs Pavelko
Abstract Bakalaura darba ar projekta daļu nosaukumus ir “Vidējo attālumu lidmašīnas konstrukcijas izstrāde no moderniem materiāliem un spārna dinamisko svārstību slāpēšanas izpēte”. Darba autors: Roberts Grunte. Darba vadītājs: Dr.h.sc.ing. prof. Mārtiņš Kleinhofs. Bakalaura darbs veltīts vadības sistēmas un spārna svārstību izpētei. Vispirms tika veikts gaisakuģa masas aprēķins, kā arī bultveidīga spārna stiprības aprēķins, tālāk šo stiprības aprēķinu pielāgojot kompozītmateriāliem un aprēķinot apakšējo paneli izmantojot kompozītmateriāla raksturlielumus. Tika izpētīta un aprakstīta gaisakuģa Bombardier CS300 vadības sistēma, tās darbība un uzbūve. Tika teorētiski aprakstīta manevru slodžu kontroles sistēma un tas ietekme uz gaisakuģi un spārnu. Tika aprakstīta aktīvās vadības sistēmas ietekme uz gaisakuģi un tā iespējamo mūža pagarinājumu. Darbs sastāv no sadaļām: Lidmašīnas ekspluatācijas tehniskās prasības, gaisa kuģa masas aprēķins, gaisa kuģa centrēšana, gaisa kuģa spārna stiprības aprēķins, CS300 vadības sistēmas apraksts, aeroelastības apraksts, manevru slodžu kontroles apraksts un ieguvumi, aktīvās vadības sistēmas apraksts un aprēķinātie ieguvumi. Bakalaura darbs sastāv no: 91 lapaspusēm, 10 tabulām, 42 attēliem, 119 formulām un 32 literatūras avotiem. Atslēgvārdi: gaisakuģis, spārns, slāpēšana, slodze, masa, brāzma.
Keywords gaisakuģis, spārns, slāpēšana, slodze, masa, brāzma
Keywords in English aircraft, wing, damping, load, mass, gust
Language lv
Year 2017
Date and time of uploading 29.05.2017 16:01:35