Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Environmental Science
Title in original language Naftas produktu noplūdes izplatības pa ūdens virsmu ierobežošana, izmantojot gaisa plūsmu.
Title in English Oil Product Spreading on the Water Surface Limitation Using Air Stream.
Department Institute of Environment and Energy Systems
Scientific advisor Francesco Romagnoli
Reviewer Ivars Veidenbergs
Abstract Naftas noplūde jūrā pēdējos gados ir kļuvusi par nopietnu problēmu. Ņemot vērā faktu, ka vējš ir viens no svarīgākajiem parametriem naftas izplatībā jūras vidē, tiek pieņemts, ka ar mākslīgi izraisītu gaisa plūsmu ir iespējams kontrolēt tās izplatību. Darba beigās ir dots eksperiments ar infrasarkano kameru kā metodi, lai noteiktu naftas produktu uz ūdens virsmas un to izplatību, kas ir jāaptur. Maģistra darba otrajā eksperimentā ir aprakstīta nepieciešamās gaisa plūsmas ātruma noteikšana, lai apturētu naftas produkta slāņu kustību, kurai ir noteikts biezums konkrētajā platībā, izmantojot mākslīgi radītās gaisa plūsmas. Tāpat, izmantojot quadcopter (četru rotoru dronu) tika noteikts attālums starp quadrcopter un zemi, kurā, uz virsmas veidojas gaisa plūsmas ar ātrumu, kas nepieciešamas pētāmā naftas produkta izplatīšanās ierobežošanai. Visbeidzot izmantojot PHOENICS VR programmu tika modelēti eksperimenta rezultāti, kas tika iegūti ar quadcopter.
Keywords naftas noplūde, izplatība, ūdens virsma, attālā izpēte, infrasarkano staru kamera, izplatības ierobežošana, quadcopter, modelēšana.
Keywords in English oil spill, spreading, water surface, remote sensing, infrared camera, spreading limitation, quadcopter, modelling.
Language eng
Year 2017
Date and time of uploading 22.05.2017 15:56:30