Form of studies |
Professional Bachelor |
Title of the study programm |
Administration of Customs and Taxes |
Title in original language |
„Pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes ieviešana pārtikai Latvijā” |
Title in English |
“Introduction of the Reduced Value Added Tax Rate on Food Products in Latvia” |
Department |
22000 Faculty of Engineering Economics and Management |
Scientific advisor |
M.Jurušs |
Reviewer |
J.E.Niedrītis, RTU Biznesa un inovāciju nodaļas vadītājs, Dr.oec. |
Abstract |
Bakalaura darba tēma: “Pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes ieviešana
pārtikai Latvijā”.
Tēmas aktualitāte un nozīmīgums: Daudzās Eiropas Savienības (turpmāk – ES)
valstīs dažādām precēm, tajā skaitā pārtikas precēm, ir noteikta PVN samazinātā likme. Arī
Latvijā ir veikti pētījumi un ekspertu diskusijas par iespējām piemērot PVN samazināto likmi
pārtikai. Nepieciešams invertējums, kā tas varētu ietekmēt valsts budžeta ieņēmumus, kā arī
uzņēmumus, dažādas mērķa grupas un ekonomiku kopumā.
Darbs palīdz novērtēt kādas iespējamās sekas var rasties no Pievienotās vērtības
nodokļa (turpmāk – PVN) samazinātās likmes ieviešanas pārtikas produktiem.
Pētījuma objekts: PVN sistēma
Pētījuma priekšmets: PVN likmes, to politika un sistēmas izmaiņas, ieviešot
samazināto nodokļa likmi pārtikas produktiem Latvijā.
Darba mērķis ir izvērtēt iespējas ieviest PVN samazināto likmi pārtikai arī Latvijā.
Darbs sastāv no ievada, trim daļām un nobeiguma. Ievadā tiek pamatota darba tēmas
aktualitāte, izvirzīti mērķi un noteikti uzdevumi. Pirmajā daļā tiek veikta pievienotā vērtības
nodokļa analīze. Ir aprakstīta pievienotās vērtības nodokļa regulējums Eiropas Savienībā un
Latvijā, kā arī Latvijas nodokļu ieņēmumi. Otrajā daļā tiek pievērsta uzmanība PVN
samazināto likmju būtībai un nepieciešamībai, noskaidrota citu valstu pieredze PVN
samazinātās likmes ieviešanā, salīdzinātas dalībvalstu samazinātās likmes pārtikai, noteikta
atsevišķu valstu motivācija ieviešot pārtikai samazināto likmi un starptautisko ekspertu
viedoklis. Savukārt trešajā daļā tiek izvērtēta PVN samazinātās likmes ieviešanas iespējas
atsevišķām pārtikas precēm. Kā samazinātā likme ietekmētu valsts budžetu, ēnu ekonomiku un
noteiktas mērķa grupas. Nobeigumā tiek formulēti galvenie secinājumi un priekšlikumi.
Bakalaura darbs satur 50 lappuses ar 8 grafikiem, 5 tabulas, un bez pielikumu.
Bibliogrāfiskajā sarakstā ir 39 avoti. |
Keywords |
PVN, samazinātā procentu likme, pārtika, Latvija |
Keywords in English |
VAT, reduced rate, food, Latvia |
Language |
lv |
Year |
2017 |
Date and time of uploading |
22.05.2017 13:33:03 |