Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Economics
Title in original language “Zemu procentu likmju ietekme uz Latvijas komercbanku darbību”
Title in English "Impact of Low Interest Rates on the Operation of Latvian Commercial Banks"
Department 22000 Faculty of Engineering Economics and Management
Scientific advisor Prof. I. Dovladbekova
Reviewer Asoc.prof. J.Eriņa
Abstract Sākot no 2014.gada, procentu likmes euro valūtas finanšu tirgū ir pastāvīgi samazinājušās, sasniedzot arvien jaunus rekordzemus līmeņus. Šādi apstākļi daudziem tirgus dalībniekiem ir neierasti un spiež meklēt risinājumus, kā saglabāt peļņu. Zinātniskajā literatūrā parādās arvien jauni pētījumi par zemu procentu likmju ietekmi uz banku finanšu rezultātiem un darījumu risku. Maģistra darbā “Zemu procentu likmju ietekme uz Latvijas komercbanku darbību” (autors Kristaps Veidmanis, zinātniskais vadītājs Prof. Dr. oec. Inna Dovladbekova) atspoguļotā pētījuma mērķis ir novērtēt procentu likmju samazināšanās riska ietekmi uz Latvijas komercbanku finanšu rezultātiem un darījumu risku. Latvijā autors nekonstatēja pazīmes, kas liecinātu par komercbanku veiktiem riskantākiem darījumiem. Paaugstināta riska neuzņemšanos autors skaidro ar komercbanku spēju līdz šim noturēt optimālu starpību starp piesaistīto finanšu resursu izmaksām un izvietoto finanšu resursu ienesīgumu. Darbā ir 83 lappuses (bez pielikumiem), 23 attēli, 19 tabulas, 54 formulas un 9 pielikumi.
Keywords zemas procentu likmes, procentu likmju risks, tīrie procentu ienākumi, tīro procentu ienākumu marža, komercbanku finanšu rezultāti, komercbanku darījumu risks.
Keywords in English low interest rates, interest rate risk, net interest income, net interest margin, financial results of commercial banks, transaction risk of commercial banks.
Language lv
Year 2017
Date and time of uploading 18.05.2017 12:29:03