Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Jaunu metožu attīstīšana dendrīta struktūru mērīšanai tērauda graudainības noteikšanai ar mikrofotografisko metodi.
Title in English Development of new methods for measuring dendritic structure in materials and micrographic determination of grains in steel
Department
Scientific advisor Jānis Auziņš
Reviewer Olga Kononova
Abstract Kokveida struktūru (dendrītu) izaugsme ir visizplatītākais tehnisko tēraudu kristalizācijas mehānisms. Ir zināmi daudzi aprakstošie pētījumi par dendrītu morfoloģiju dažādos sakausējumu, kas apraksta dendrītu sastāvu no primāro, vidējās un augstākā līmeņa zariem ieročiem. Tērauds veido ļoti lielu sakausējumu grupu sakausējumu, kuros dzelzs ir galvenais komponents. Ogleklis arī ir galvenais komponents oglekļa tēraudos. Ir daudz dažādu veidu tēraudu ar dažādu sastāvu un mikrostruktūru, kas tiek ražoti konkrētiem pielietojumu veidiem. Promocijas darba mērķis ir izpētīt dendrītu rašanās īpašības, eksistenci, augšanu un struktūru tērauda un citu dzelzi saturošo cietēšanas un kristalizācijas laikā. Tēraudiem ir graudveida struktūra, tāpēc tika pētīta un analizēta graudu struktūra, forma un izmēri galvenokārt tēraudos ar zemu oglekļa saturu. Tika izveidota un praksē pārbaudīta krustojumu (intercept) metodes modifikācija graudu lieluma vērtēšanai, izmantojot ar mikroskopu iegūtus testu paraugu šķēlumu attēlus. Iegūtie rezultāti pierāda metodes pielietojamību praktiskai mikrostruktūru graudainības mērīšanai. Promocijas darba apjoms ir 69 lappuses, 46 attēli, 3 tabula un 44 atsauces avoti. Manuskripts ir uzrakstīts angļu valodā.
Keywords Atslēgas vārdi: tērauda kristalizācija, kokveida struktūra, graudu mikrostruktūra, mikrogrāfiskā mērīšana
Keywords in English Keywords: Metal structure, Annealing, Dendrites, parameters, Crystallography, Recrystallization, Grain measuring, Steel castings, Solidification.
Language eng
Year 2017
Date and time of uploading 20.01.2017 23:59:55