Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Computer Systems
Title in original language No topoloģiskā funkcionēšanas modeļa un BPMN iegūto CIM transformēšanas metožu uz PIM salīdzinoša analīze MDA kontekstā
Title in English Comparative Analysis of Methods for Transformation of CIM Based on Topological Functioning Model and BPMN to PIM in the Context of MDA
Department 12300 Institute of Applied Computer Systems
Scientific advisor J.Osis, Dr.habil.sc.ing.
Reviewer Dr.sc.ing., prof. M.Kirikova, RTU MISIK
Abstract Objektu vadības grupas (OMG) modeļu vadāmā arhitektūra (MDA) piedāvā no skaitļošanas neatkarīgu skatu uz informācijas sistēmu. No skaitļošanas neatkarīgs modelis (CIM) tiek pielietots, lai specificētu prasības un lai aprakstītu, kā plānotā informācijas sistēma strādā tās vidē (biznesā). MDA pamatsastāvdaļa ir modeļu transformācija. CIM var transformēt uz no platformas neatkarīgu modeli (PIM), kas attēlo informācijas sistēmas projektējumu. Topoloģiskais funkcionēšanas modelis (TFM) programmatūras izstrādei ir pieeja, kas atbalsta MDA principus un pielieto matemātiski formālu modeli CIM līmenī – TFM. Mūsdienās biznesa procesa modelis un notācija (BPMN) ir populāra modelēšanas valoda, un vairākas programmatūras izstrādes pieejas pielieto to CIM modelēšanai. BPMN, pretstatot TFM, nav matemātiskās bāzes. MDA ieviešana ir viens no soļiem cīņā ar programmatūras krīzi. Taču krīze joprojām netika atrisināta. Darbā tiek apskatīta ideja, ka programmatūras izstrādes rezultātus var uzlabot, pielietojot matemātiski formālus modeļus CIM līmenī. Tāpēc darba mērķis ir salīdzināt TFM pieeju ar BPMN pieejām, un noskaidrot pieeju īpatnības. Salīdzinājums skar CIM modelēšanu un transformāciju uz PIM. Darbā tiek izpētīta TFM pieejas attīstība. TFM pieejas apskats palīdzēja definēt 4 kritērijus pieeju salīdzinājumam. Autors atrada 8 BPMN pieejas, kas atbalsta MDA principus un nodrošina CIM → PIM transformāciju. Viena no BPMN pieejām tika salīdzināta ar TFM pieeju uz piemēra bāzes. Salīdzinājums uz piemēra bāzes palīdzēja izvirzīt 5 papildu kritērijus. Galu galā, TFM pieeja un 8 BPMN pieejas tika salīdzinātas savā starpā un tika noteiktas pieeju īpatnības. Salīdzinājuma rezultāts atklāj jaunus pētījumu virzienus – tas norāda, kādi ir trūkumi pieeju izstrādātā teorijā. Turklāt, iegūtas zināšanas par pieeju īpatnībām var palīdzēt izvēlēties pieeju pielietošanai praksē. Dokumentā ir 103 lappuses, 25 attēli, 11 tabulas, 3 pielikumi un 130 nosaukumu informācijas avoti.
Keywords Topoloģiskais funkcionēšanas modelis, TFM, Modeļu vadāmā arhitektūra, MDA, BPMN, CIM, PIM, Transformācija no CIM uz PIM, Programmatūras izstrādes pieeju salīdzinājums.
Keywords in English Topological functioning model, TFM, Model driven architecture, MDA, BPMN, CIM, PIM, CIM to PIM transformation, Comparison of software development approaches.
Language lv
Year 2016
Date and time of uploading 31.05.2016 14:45:56