Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language “Virzuļdzinēju Rotax 912-IS un Rotax 914-UL2 dimensiālo atšķirību atspoguļojums rasējumos un matemātiski pamatots salīdzinājums”
Title in English “Dimensional Differences of Rotax 912-IS and Rotax 914-UL2 Piston Engines in Drawings and Their Mathematically Sound Comparison”
Department
Scientific advisor Maģ.sc.ing., Pēteris Pavlovskis
Reviewer Dr.sc.ing., doc. I. Ozoliņš
Abstract Pētnieciskajā darbā tiek aprakstīta virzuļdzinēju uzbūve un darbības princips, aviācijā izmantoto virzuļdzinēju tipi un to attīstības process no to pirmssākumiem. Izpētītas visas dzinēju sistēmu pamata uzbūves un darbības princips, kuras nodrošina pilnvētrīgu dzinēja darbību. Kā arī pievienots apraksts par aviācijā izmantotajiem degvielas veidiem. Šī darba galvenais mērķis ir divus dažādus dzinēju salīdzināšana pēc vidējā efektīvā spiediena(mean effective preasure - MEP). Vidējais efektīvais spiediens ir objektīvs parametrs, pēc kura var salīdzināt dažādus dzinējus savā starpā, jo tas nav atkarīgs no dzinēja lieluma un apgriezienu skaita minūtē. Ja dzinējus salīdzina pēc griezes momenta, tad, protams, dzinēji ar lielāku tilpumu vienmēr būs pārāki par dzinējiem ar mazāku darba tilpumu. Pēc veiktajiem aprēķiniem var novērtēt to precizitāti, jo tie ir veikti izmantojot formulas no teorijas un rezultātu salīdzināt ar ražotāja dotajiem parametriem. Darbā visi aprēķinātie raksturlielumi katram dzinējam atspoguļoti grafikos un tabulās, lai uzskatāmāk varētu veikt dzinēju salīdzināšanu. Pielikumā pievienoti abu dzinēju rasējumi ar raksturlielumiem, kā arī motorrāmja rasējums, pie kura tiek piestiprināts dzinējs. Darbs ir veidots, izmantojot angļu un latviešu valodā atrodamo literatūru un interneta resursus. Darbā iekļauti 49 attēli, 18 tabulas, 55 formulas un pielikumā pievienoti 3 rasējum.
Keywords Rotax, virzuļdzinējs, vidējais efektīvais spiediens
Keywords in English Rotax, piston engine, mean effective preasure
Language lv
Year 2016
Date and time of uploading 29.05.2016 15:45:50