Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Master
Title of the study programm Engineering Technology, Mechanics and Mechanical Engineering
Title in original language Hibrīda elektriskais transporta līdzeklis
Title in English Hybrid Electric Vehicle
Department
Scientific advisor Jānis Vība
Reviewer Igors Tipāns
Abstract Šobrīd koncepts par hibrīda elektriskajiem transportlīdzekļiem (alternatīvās degvielas transportlīdzekļiem?) ir savas aktualitātes virsotnē saistībā ar strauju naturālo resursu izsmelšanu, nepieciešamību mazināt siltumnīcas efektu un naftas produktu inflāciju. Šis koncepts tiek lietots saistībā ar četru riteņu transportlīdzekļiem, bet var tikt efektīvi izmantots to attiecinot arī uz divu riteņu transportlīdzekļiem. Hibrīda elektriksais transportlīdzeklis sevī ietver tradicionālu iekšdedzes dzinēju vilces sistēmu, kura tiek darbināta ar elektrību; pašreizējos hibrīda transportlīdzekļos tiek izmantots epicentra motors, kura vilcējspēks pievienots priekšējām riepām. Visā pasaulē ar motoru darbināmie transportlīdzekļi izmet atmosfērā vairāk nekā 900 miljonu tonnu oglekļa dioksīda (CO2) gadā. 1950. gadā visā pasaulē bija tikai 70 milj. automašīnu un līdz 1994. gadam šis skaits ir pieaudzis deviņas reizes. Ja šāds transportlīdzekļu skaita pieaugums (šāda ģeometriskā progresija?) turpināsies, tad 2025. gadā pasaulē jau būs vairāk nekā miljards (109) automašīnu, kā rezultātā attiecīgi palielināsies pieprasijums pēc degvielas. Tādā gadijumā hibrīda elektriskie un hibrīda transportlīdzekļi ir vienīgais risinājums. Maģistra darbā tiek aplūkotas hibrīda elektrisko transportlīdzekļu tehnoloģiskās prasības, to nepieciešamība iespējamajā pasaules nākotnes scenārijā, ietekme uz apkārtējo vidi, siltumnīcas efekta mazināšana un iespējas aizstāt tradicionālos transportlīdzekļus ar hibrīda elektriskajiem transportlīdzekļiem.
Keywords Hybrid Electric Vehicle,fundamentals ,modeling , simulation and design optimization. Basic of internal combustion engine and hybrid architecture.
Keywords in English Hybrid Electric Vehicle,fundamentals ,modeling , simulation and design optimization. Basic of internal combustion engine and hybrid architecture.
Language eng
Year 2016
Date and time of uploading 27.05.2016 20:17:42