Graduate papers
  
Description of the graduate paper
Form of studies Professional Bachelor
Title of the study programm Aviation Transport
Title in original language „Vieglās klases helikoptera konstrukcijas modernizācija ar nesošās sistēmas lāpstiņu izstrādi no kompozītmateriāliem”
Title in English “Modernisation of Lightweight Class Helicopter Design by Using Composite Materials for Framework Blades”
Department
Scientific advisor Dr.habil.sc.ing., prof. Mārtiņš Kleinhofs
Reviewer Dr.habil.sc.ing., prof. Vitālijs Pavelko
Abstract Bakalaura darba nosaukums ir vieglās klases helikoptera konstrukcijas modernizācija ar nesošās sistēmas lāpstiņu izstrādi no kompozītmateriālem. Mūsdienās arvien plašāku nozīmi aviācijas tehnoloģiju režošanā ieņem ekonomiskais faktors, kas ir cieši saistīts ar ekspluatējamā lidaparāta svaru. Tādējādi ir nepieciešams izmantot jaunus materiālus, kuri būtu vieglāki, turklāt nezaudētu nepieciešamo izturību pie augstajām slodzēm, kuras rodas lidojuma laikā. Helikoptera rotora efektivitāte ir proporcionāla tās radītās vilkmes un lāpstiņu laukuma attiecībai, tādējādi lai radītu efektīvāku rotoru ir nepieciešams samazināt lāpstiņu laukumu, kas neizbēgami rada lielākus iekšējos spriegumus. Bakalaura darbā tiek veikts rotora lāpstiņu efektivitātes aprēķins tiek noteikta radītā vilkme, kā arī slodzes, kuras rodas lāpstiņām atrodoties ekspluatācijā. Izmantojot iegūtās slodzes tiek iegūti spriegumi, kuri darbojas helikoptera lāpstas bīstamajā šķēlumā un tie tiek salīdzināti ar spriegumiem, kuri rastos izmantojot alumīnija sakausējumu. Tiek parādīta kompozītmateriālu spēju samazināt lāpstu svaru. Bakalaura darbā ir 106 lappuses, 56 attēli, 4 tabulas un 3 pielikumi un tiek izmantoti 18 literatūras un elektroniskie avoti.
Keywords Helikopters, kompozītmateriāli
Keywords in English Helicopter, composites
Language lv
Year 2014
Date and time of uploading 27.05.2014 21:31:00