Studiju veids |
bakalaura akadēmiskās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Datorsistēmas |
Nosaukums |
Ciparu paraksta lietošanas analīze personu autentificēšanai |
Nosaukums angļu valodā |
Analysis of Application of Digital Signature for Persons Authentication |
Struktūrvienība |
33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte |
Darba vadītājs |
Dr.sc.ing., asoc.prof. P.Rusakovs |
Recenzents |
SIA „ABC software” IT projektu vadītājs, Dr.sc.ing. V.Zabiņako |
Anotācija |
Dotajā bakalaura darbā tika izanalizēti un apskatīti populārie ciparu paraksta algoritmi.
Šo algoritmu būtība ir aizsargāt cilvēka personīgus datus, garantēt drošu informācijas sūtīšanu
un saņemšanu. Tādus algoritmus lieto dažādas instances: bankas, pasts, valsts ieņēmumu
dienests un vairākas citas.
Ciparu paraksts ir paņēmiens, ar kuru palīdzību var autentificēt lietotāju. Eksistē dažādi
ciparu paraksta algoritmi: RSA, DSA, ElGamal, Šnorr u.c. Ciparu paraksta algoritmus var
sadalīt uz algoritmiem ar simetrisko šifrēšanu un šifrēšanu ar publisko atslēgu (asimetrisko
šifrēšanu). Atšķirība ir tas, ka simetriskajā šifrēšanā eksistē tikai viena atslēga privātā.
Šifrēšanā ar publisko atslēgu eksistē divas atslēgas: privātā un publiskā.
Lai apskatītu problēmu plašāk, autors arī īsi aplūkoja kriptogrāfijas vēsturi, dažas
kriptogrāfijas metodes, lietotāja autentificēšanas pieejas divās e-bankās. Tika apskatīta ciparu
paraksta pielietošana praksē, parādītas identifikāciju shēmas, kuras var transformēt ciparu
paraksta shēmās. Darba gaitā autors salīdzināja divas ciparu paraksta ģenerēšanas metodes:
RSA un ECDSA. Ir noformulēti konkrēti secinājumi, kas saistīti ar metodes pielietošanu
dažādās situācijās.
Bakalaura darba apjoms ir 41 lappuses. Tas iekļauj 17 attēlus, 6 tabulas, 10 formulas, 1
pielikumu. Darbā izmantoti 15 literatūras avoti.
3 |
Atslēgas vārdi |
ciparu paraksts, algoritmi |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
digital signature, algorithms |
Valoda |
lv |
Gads |
2013 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
12.06.2013 19:16:40 |