Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģija
Nosaukums "Bioloģiskās atdzelžošanas filtru ietekme uz dzeramā ūdens kvalitāti"
Nosaukums angļu valodā "Effect of iron biological filters stagnation on drinking water quality"
Struktūrvienība 24300 Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūts
Darba vadītājs T.Juhna
Recenzents K.Gruškevica
Anotācija Šis maģistra darbs sastāv no divām daļām: pirmajā daļā ir aprakstīta teorija, bet otrā ir veikts pētījums un aprēķini. Maģistra darba galvenais mērķis ir noteikt, kā filtru apstādināšana ietekmē dzerama ūdens kvalitāti, jeb dzelzs koncentrāciju. Teorētiskajā daļā ir aprakstīti procesi, kas notiek ar divvērtīgo dzelzi, ja tiek izmantotas dažādas atdzelzošanas metodes, kā arī ir apskatītas atdzelzošanas metodes, to priekšrocības un trūkumi. Tika apskatīti pēdējā laika jaunākie pētījumi, kas saistīti ar bioloģisko atdzelzošanu, lai uzzinātu, kā pH līmenis ietekmē divvērtīgās dzelzs oksidēšanu un arī Gallionella spp. augšanu. Otrā daļā pastāstīts par eksperimentiem ūdens atdzelzošanas stacijās Ciemupē un Ogrē, kā tika veikti eksperimenti un kāda iekārta bija izmantota rezultātu vākšanai. Eksperimenti tika veikti, lai atbildētu uz sekojošiem jautājumiem: kā stagnācija ietekmē ūdens kvalitāti un noteikt bioloģiska filtra nobriešanas laiku. Eksperimenta rezultāti parādīja, ka ūdens atdzelzošanā bioloģisku filtru nevienmērīga darbināšana negatīvi ietekmē attīrītā ūdens kvalitāti pēc filtru darbības atsakšanas. Nevienmērīga darbināšana tas ir process, kad filtru izmantošana ir uz īsu laiku, piemēram 2 vai 3 stundas un pēc tām filtrus apstadina. Filtru noturēšanas laiks ir atkarīgs jau no tā, cik ātri ūdens rezervuārs būs iztukšots. Ja filtri ir izmantoti nevienmērīgā režīmā, tad filtru atdzelzošanas spēja atjaunojas tikai 2 stundu laikā, bet ūdens, kas tika saražots pirmajās 2 stundās, ir jālaiž kanalizācijā. Otrais eksperiments bija veikts lai noteikt, ka filtru apstādināšana uz 1, 3, 6, 24, 48 stundam un 5. dienam, ietekmē uz filtra darbību un to atdzelzošanas spēju. Pēc rezultātiem, var secināt, ka filtru apstadināšana uz noteiktu laiku, mazāk ietekmē filtra darbību un spēju atdzelžot un bioloģisku filtru darbības efektivitāte atjaunojas pēc 10- 20 minūtēm. Tomēr rezultāti parāda, ka ūdens parametri pasliktinās ūdens pH līmenis palielinās, bet oksidēšanās reducēšanās potenciāls samazinās. Svarīgākais secinājums ir tāds, ka nevienmērīga filtru izmantošana bioloģiskai, kombinētai un fizikāli - ķīmiskai dzelzs oksidēšanai negatīvi ietekmē dzeramā ūdens kvalitāti.
Atslēgas vārdi Dzeramais ūdens, atdzelžošana, filtru apstadināšana, bioloģiskie filtri
Atslēgas vārdi angļu valodā Drinking water, iron removal, filter stagnation, biological iron removal filters
Valoda lv
Gads 2013
Darba augšupielādes datums un laiks 26.05.2013 20:44:35