Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Ķīmija
Nosaukums Pilnās atstarošanas rentgenfluorescences izmantošana makro- un mikroelementu koncentrācijas noteikšanai pārtikas produktos
Nosaukums angļu valodā Determination of Major and Trace Constituent Concentrations in Foodstuffs using Total Reflection X-Ray Fluorescence
Struktūrvienība 14000 Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte
Darba vadītājs Dr. hab. chem. M.Kļaviņš, Dr.chem. M.Drille
Recenzents Dr.hab. chem.V.Kampars
Anotācija Pārtikas produkti un dzeramais ūdens ir galvenie avoti cilvēka organisma nodrošināšanai ar nepieciešamajiem mikro- un makroelementiem. Pētījumā aplūkota pilnās atstarošanās rentgenfluorescences (TXRF) spektrometrijas lietošanas iespējas mikro- un makroelementu kvantitatīvā satura noteikšanai pārtikas produktos. Analizēti sertificēti references paraugi, kā arī tādi pārtikas produktu paraugi, kam jāveic mineralizācija, piemēram, bišu produkti (medus, ziedputekšņi, bišu maize), un pārtikas produktu paraugi, ko var analizēt tieši, piemēram, ābolu sula, vīns. Lai izvēlētos piemērotāko pārtikas paraugu sagatavošanas metodi, tika veikta eksperimentāla viena medus parauga sagatavošana dažādos veidos (šķīdinot ūdenī un šķeļot matricu ar ultraskaņu, pārpelnojot, mineralizējot ar koncentrētu skābi temperatūras ietekmē). Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, slapjā mineralizācija tika izvēlēta kā piemērotākā pārtikas paraugu apstrādes metode. Pārtikas paraugi tika kvantitatīvi analizēti, izmantojot „Röntec PicoTAX” TXRF spektrometru, un paralēli ar atomu absorbcijas un emisijas spektrometriju, lai izvērtētu TXRF spektrometrijas sniegto rezultātu pareizību un piemērotību pārtikas analīzē. Tika konstatēts, ka TXRF spektrometrijas sniegtā precizitāte un rezultātu pareizība ir pieņemama gadījumos, kad nepieciešams ātri iegūt vispārēju priekšstatu par mikro- un makroelementu saturu pārtikas produktos, it īpaši paraugiem, ko iespējams analizēt tieši (sula, vīns u.c.). Literatūras apskatā apkopota zinātniskā informācija par laika periodu no 1973. gada līdz 2012. gadam, izmantojot tādas datu bāzes kā ScienceDirect, Springerlink, Wiley InterScience un zinātniskās publikācijas, piemēram, no žurnāliem Food Chemistry, Spectrochimica Acta Part B u.c. Darbs uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms 98 lpp., neskaitot pielikumus. Darbs ietver 10 attēlus, 22 tabulas, 5 pielikumus un tajā izmantoti 102 literatūras avoti.
Atslēgas vārdi TXRF, MIKROELEMENTI, MAKROELEMENTI, PĀRTIKAS ANALĪZE, PARAUGU SAGATAVOŠANA, KVANTITATĪVĀ ANALĪZE
Atslēgas vārdi angļu valodā TXRF, MAJOR ELEMENTS, TRACE ELEMENTS, FOOD ANALYSIS, SAMPLE PREPARATION, QUANTITATIVE ANALYSIS
Valoda lv
Gads 2012
Darba augšupielādes datums un laiks 12.06.2012 12:03:49