| Studiju veids |
maģistra profesionālās studijas |
| Studiju programmas nosaukums |
Būvniecība |
| Nosaukums |
Optisko šķiedru sensoru pielietojums šķiedrbetona paraugu uzraudzībā |
| Nosaukums angļu valodā |
Application of optical fiber sensors in monitoring fibre concrete samples |
| Struktūrvienība |
31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte |
| Darba vadītājs |
Jānis Braunfelds |
| Recenzents |
Eva Namsone |
| Anotācija |
Maģistra darbā tika veikts pētījums par tēmu “Optisko šķiedru sensoru pielietojums šķiedrbetona paraugu uzraudzībā” ar mērķi novērtēt optisko šķiedru sensoru integrāciju šķiedrbetona konstrukcijās un praktisku pielietojumu tehniskā stāvokļa uzraudzībā.
Darba ietvaros tika veikts literatūras apskats par šķiedrbetonu un būves tehniskā stāvokļa monitoringu, kā arī optisko šķiedru sensoru darbību un pielietojumu konstrukciju uzraudzībā. Eksperimentālajā daļā, izmantojot 4 maisījumus ar atšķirīgu metāla šķiedru daudzumu un pievienojot ekspansīvo piedevu, tika izgatavoti 8 paraugi, aprakstīta optisko šķiedru sensoru iestrādāšana paraugos un to izvietojuma shēma, kā arī datu iegūšanas un analīzes metodes. Datu analīzē iegūtie rezultāti pēc 14 dienām maksimālās deformācijas uzrādīja ar vērtību ap 1100-1400 μm/m, savukārt maksimālās temperatūras izraisītās deformācijas ar vērtību ap 500 μm/m tika fiksētas 8-9 stundas pēc paraugu izgatavošanas. No iegūtajiem rezultātiem tika secināts, ka visu paraugu deformācijas visstraujāk pieauga līdz 10 stundām, bet palielināts šķiedru daudzums izplešanās ātrumu samazināja sākot ar 7-14 dienām pēc paraugu izgatavošanas.
Diplomdarba kopējais apjoms ir 95 lappuses, tajā skaitā 9 tabulas, 71 attēls un izmantoti 57 literatūras avoti. |
| Atslēgas vārdi |
šķiedrbetons, ekspansīvā piedeva, būvju tehniskā stāvokļa uzraudzība, optisko šķiedru sensori |
| Atslēgas vārdi angļu valodā |
fiber-reinforced concrete, expansive admixture, structural health monitoring, optical fiber sensors |
| Valoda |
lv |
| Gads |
2025 |
| Darba augšupielādes datums un laiks |
04.06.2025 17:32:33 |