| Studiju veids |
bakalaura akadēmiskās studijas |
| Studiju programmas nosaukums |
Ķīmija un ķīmijas tehnoloģija |
| Nosaukums |
Biomasas granulu karbonizācija un iegūto produktu raksturojums |
| Nosaukums angļu valodā |
Carbonization of biomass pellets and characterization of the obtained products |
| Struktūrvienība |
32000 Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte |
| Darba vadītājs |
Maryna Zhylina |
| Recenzents |
Jānis Baroniņš |
| Anotācija |
Literatūras apskatā tika apkopota informācija par lauksaimniecības lignocelulozes biomasas atlikumiem: auzu plēksnes, kviešu un miežu salmu fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām, kā arī par granulēšanas paņēmieniem un torefikācijas tehnoloģijām šo atlikumu pārstrādei biodegvielā.
Darba eksperimentālajā daļā tika izstrādātas un izpētītas biomasas granulas, kuru sastāvā bija 85–90 % kviešu, miežu vai auzu biomasas un 10 vai 15 % saistvielas – kūdras vai miežu grubas atlikumu. Granulu paraugi tika torificēti pie trīm temperatūras režīmiem – 220 °C, 270 °C un 320 °C slāpekļa inertā vidē. Iegūtiem paraugiem tika pētīti tilpumblīvuma, mehāniskās stiprības, bērzes noturības, pelnu un mitruma satura, oglekļa daudzuma, siltumspējas un hidroskopiskuma parametri.
Darbā tiek izmantota RTU zinātniskā bibliotēkā pieejama literatūra, zinātniski tehnisko datu bāzes raksti un brīvi pieejamā informācija no interneta. Apskatītie literatūras avoti ir krievu, latviešu un angļu valodā, kas izdoti no 1965. līdz 2025. g.
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, satur 63 lpp., 37 attēlus, 7 tabulas, 0 pielikumus. Darbā izmantoti 56 literatūras avoti. |
| Atslēgas vārdi |
MIEŽU SALMU GRANULAS, KVIEŠU SALMU GRANULAS, AUZU PLĒKSNES GRANULAS, MIEŽU GRUBAS ATLIKUMI, KŪDRA, TOREFIKĀCIJA, APRITES EKONOMIKA, ATJAUNOJAMĀ ENERĢIJA, BIOOGLE |
| Atslēgas vārdi angļu valodā |
BARLEY STRAW PELLETS, WHEAT STRAW PELLETS, OAT FLAKE PELLETS, BARLEY GROAT RESIDUES, PEAT, TORREFACTION, CIRCULAR ECONOMY, RENEWABLE ENERGY, BIOCHAR |
| Valoda |
lv |
| Gads |
2025 |
| Darba augšupielādes datums un laiks |
29.05.2025 12:34:20 |