| Studiju veids |
maģistra akadēmiskās studijas |
| Studiju programmas nosaukums |
Informācijas tehnoloģija |
| Nosaukums |
Zero Trust arhitektūras ieviešana un tās ietekme uz uzņēmuma kiberdrošību |
| Nosaukums angļu valodā |
Implementation of Zero Trust Architecture and its Impact on Enterprise Cyber Security |
| Struktūrvienība |
33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte |
| Darba vadītājs |
Andrejs Romānovs |
| Recenzents |
Jānis Pekša |
| Anotācija |
Strauji attīstoties tehnoloģijām un palielinoties globālajai savienojamībai, paralēli
pieaug arī kiberuzbrukumu skaits, kā arī tie kļūst arvien sarežģītāki, mazāk
prognozējami un identificējami. Ņemot vērā šo tehnoloģiju attīstības tendenci, “Zero
Trust” pieeja kļūst arvien nozīmīgāka gan publiskajā, gan privātajā sektorā un šīs
pieejas galvenais pamatprincips ir ļoti vienkāršs, bet ļoti nozīmīgs “neuzticies
nevienam, vienmēr pārbaudi”. Maģistra darba mērķis ir veikt pētījumu par “Zero
Trust” ieviešanas iespējam un tā ietekmi uz organizācijas kiberdrošību, lai izstrādātu
vadlīnijas veiksmīgai “Zero Trust” ieviešanai organizācijā. Darba ietvaros tiek pētītas
“Zero Trust’ ieviešanas iespējas un galvenie ietekmējošie faktori, kas ietekmē šādas
kiberdrošības pieejas ieviešanu. Pētījuma rezultātā tika noskaidroti galvenie “Zero
Trust” ieviešanas šķēršļi, faktori, kas ietekmē šīs drošības pieejas ieviešanu, kā arī
galvenie soļi, kas jāveic šīs drošības pieejas ieviešanai. Balstoties uz iegūtajiem
rezultātiem, tika izstrādātās vadlīnijas organizācijām “Zero Trust” pieejas ieviešanai.
Izstrādātās vadlīnijas ir praktiski pielietojamas gan to ieviešanas uzsākšanas posmā, gan
tās īstenošanas laikā, lai veicinātu sekmīgu “Zero Trust” drošības pieejas ieviešanu
organizācijā. |
| Atslēgas vārdi |
ZERO TRUST, KIBERDROŠĪBA, PIEKĻUVES KONTROLE, IT DROŠĪBAS STRATĒĢIJA |
| Atslēgas vārdi angļu valodā |
ZERO TRUST, CYBER SECUIRTY, ACCESS CONTROL, IT SECUIRTY STRATEGY |
| Valoda |
lv |
| Gads |
2025 |
| Darba augšupielādes datums un laiks |
20.05.2025 23:26:32 |