Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Vadīšana starptautiskos uzņēmumos
Nosaukums Pārtikas atkritumu samazināšana ēdināšanas uzņēmumos Latvijā
Nosaukums angļu valodā Food Waste Reduction in Catering Businesses in Latvia
Struktūrvienība 02C60 Rīgas Biznesa skola
Darba vadītājs Ronalds Cinks
Recenzents Glen Arthur Barry Grant
Anotācija Pārtikas atkritumi ir kļuvuši par vienu no nozīmīgākajiem ilgtspējas izaicinājumiem pasaulē, radot negatīvu ietekmi uz vidi, sabiedrību un ekonomiku. Šajā darbā tiek pētīta pārtikas atkritumu apsaimniekošanas situācija Latvijas ēdināšanas uzņēmumos, pievēršot uzmanību visbiežāk izmestajiem produktu veidiem, galvenajiem cēloņiem un ieviestajām atkritumu samazināšanas stratēģijām. Pētījums veikts, izmantojot tiešsaistes aptauju, kas tika nosūtīta dažādu veidu un lielumu ēdināšanas uzņēmumiem Latvijā, iegūstot 32 atbildes. Aptaujā tika iekļauti 22 jautājumi, kas aptvēra piecas tēmas: uzņēmuma raksturojums, pārtikas atkritumu uzskaite un mērījumi, samazināšanas stratēģijas, atbildība un darbinieku izpratne, kā arī pārtikas atkritumu ietekme uz apkārtējo vidi. Iegūtie dati analizēti, izmantojot hī-kvadrāta testu un post-hoc analīzi, lai identificētu atšķirības pārtikas atkritumu veidos un pārvaldības principos. Visbiežāk pārtikas atkritumos nonāca augļi, dārzeņi un pagatavotie ēdieni, savukārt graudi, piena produkti un olas atkritumos nonāca visretāk. Kā galvenais atkritumu rašanās cēlonis tika norādīta klientu uzvedība, bet par vismaznozīmīgāko tika norādīts darbinieku zināšanu trūkums. Visbiežāk izmantotās atkritumu samazināšanas metodes bija porciju lieluma un ēdienkartes pielāgošana, bet visretāk tika izmantotas stratēģijas, kas saistītas ar klientu informētības veicināšanu un pārtikas atkārtotu izmantošanu. Tikai 12,5% uzņēmumu norādīja, ka kvantitatīvi mēra radītos atkritumus, kas liecina par strukturētas pieejas trūkumu. Atkritumu mazināšanai būtu nepieciešama sistemātiskāka pieeja, sākot ar regulāru atkritumu daudzuma uzskaiti, lai spētu plānotu efektīvākus risinājumus. Atslēgvārdi: pārtikas atkritumi, ēdināšanas nozare, Latvija, ilgtspēja, atkritumu samazināšana.
Atslēgas vārdi pārtikas atkritumi, ēdināšanas nozare, Latvija, ilgtspēja, atkritumu samazināšana
Atslēgas vārdi angļu valodā food waste, catering industry, Latvia, sustainability, waste reduction
Valoda eng
Gads 2025
Darba augšupielādes datums un laiks 14.04.2025 15:37:41