Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Būvniecība
Nosaukums Linšķiedras kompozītmateriālu izmantošanas iespējas koka siju pastiprināšanā (Biroja ēka ar tirdzniecības zāli)
Nosaukums angļu valodā Investigation of the potential for flax fiber composites to be used as a reinforcement of wood beams (Office building with retail area)
Struktūrvienība 31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Darba vadītājs Līva Pupure
Recenzents Rihards Gailītis
Anotācija Pētījums “Koka siju pastiprināšanas veikšana ar linu šķiedrām un biroja ēkas inženierprojekts Ulbrokas ielā” tika veikts, lai izpētītu, vai linu šķiedras, kas ir dabisks kompozītmateriāls, var tikt izmantotas, aizstājot ķīmiskus kompozītmateriālus un nodrošinot līdzvērtīgu izturību, lai pastiprinātu koka sijas, rekonstruējot koka ēkas un izstrādātu inženierprojektu biroja ēkai. Pētījums tika veikts tāpēc, ka mūsdienās ir aktuāla ilgtspējīga būvniecība un jo mazāk ķīmisku materiālu tiks izmantots, jo draudzīgāks videi būs būvniecības process. Tikpat būtiski ir arī saglabāt esošo koka apbūvi, kam ir ne tikai vēsturiska, bet arī arhitektoniska vērtība. Pētījuma mērķis ir aplūkot un pārbaudīt lina šķiedras kā dabisku kompozītmateriālu, kas kalpotu kā līdzšinējā praksē izmantoto pastiprinošo elementu aizstājējs koka siju pastiprināšanai, kā arī izstrādāt biroja ēkas inženierprojektu Ulbrokas ielā. Pētījuma metode ir gadījuma pētījums, kas tiek izmantots, lai izpētītu, vai lina šķiedras kompozītmateriālu ir iespējams izmantot kā pastiprinošu elementu koksnes sijām, aizstājot citus kompozītmateriālus. Pētījumā tiek detalizēti analizētas laboratorijā izgatavoto paraugu īpašības, pārbaudot to elastības moduli un maksimālās sprieguma vērtības, veicot stiepes testus un analizējot kompozītmateriāla sastāvu. Datu vākšanas metodes ir laboratorijā izgatavotu elementu eksperimentāla pārbaude ar laboratorijā pieejamajām iekārtām. Dati atklāja, ka koksnes siju pastiprināšana ar linu šķiedrām ir iespējama, tiek uzlabotas mehāniskās īpašības, tomēr izgatavotie paraugi laboratorijā nesasniedza prognozētās vērtības. Tika secināts, ka paraugu sagatavošana un to cietēšana ir svarīgs faktors iegūtajiem rezultātiem, tāpēc, lai izdarītu objektīvus secinājumus, ir nepieciešams atkārtoti veikt paraugu testēšanu un salīdzināt iegūtos rezultātus. Darba kopējais apjoms ir 138 lappuses, 37 attēli un 29 tabulas. Darbā izstrādāti 9 A1 formāta rasējumi un darbā pievienots 1 pielikums. Darbā izmantoti 52 literatūras avoti angļu un latviešu valodās.
Atslēgas vārdi Koka siju pastiprināšana, linu šķiedras, kompozītmateriāli, koka siju veidi.
Atslēgas vārdi angļu valodā Reinforcement of wooden beams, flax fibers, composites, types of wooden beams.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 10.06.2024 22:33:01