Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Autotransporta inženierija
Nosaukums Puspiekabju, piekabju un autobusu jumtu sniega tīrīšanas iekārta
Nosaukums angļu valodā Snow Removal Equipment from the Roof of Semi-trailers, Trailers and Buses
Struktūrvienība 31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Darba vadītājs Jānis Rudzītis
Recenzents Didzis Avišāns
Anotācija Bakalaura darba ar projekta daļu nosaukums ir “Puspiekabju, piekabju un autobusu jumtu sniega tīrīšanas iekārta”. Bakalaura darba ar projekta daļu mērķis ir izstrādāt projektu apkalpošanas iekārtai ar kuras palīdzību var notīrīt sniegu no kravas automobiļiem ar puspiekabēm un piekabēm, kravas furgoniem, konteineriem un autobusu jumtiem. Iekārtas uzdevums ir notīrīt sniega un ledus kārtu no kravas transportlīdzekļiem bez cilvēku fiziskas piepūles, ātrā un drošā veidā. Iekārtas darbības pamatā ir rotējošs birstes rullis, kurš ir nostiprināts uz konstrukcijas rāmja. Birstes rulli var pārvietot vertikālā virzienā atbilstoši nepieciešamajam transportlīdzekļa augstumam. Birstes ruļļa rotāciju un vertikālo kustību nodrošina elektromotori. Projekta izstrādes ietvaros izvēlēts modelēt konstrukcijas rāmi, aprēķināt un izvēlēties atbilstošas jaudas piedziņas motorus, jaudas pārvades elementus, pacelšanas un stiprinājumu elementus. Atbildīgākajiem konstrukcijas elementiem veikti stiprības aprēķini. Kā svarīgs nosacījums projekta izstrādes gaitā ir konstruējamās iekārtas universāls pielietojums – projektā izstrādātā iekārta spēj apkalpot kravas automobiļus ar tenta puspiekabi, konteinerpiekabes, kravas furgonus (refrižeratori, izotermiskās), autobusus. Projekta analogu analīzē apskatīti dažādi risinājumi sniega attīrīšanai transportlīdzekļa jumta un identificētas katra risinājuma priekšrocības un trūkumi. Pēc analīzes veikšanas tiek izvēlēti risinājumi, kas nodrošina iekārtas universālu pielietojumu. Tāpat priekšroka ir risinājumiem ar standartizētiem un iegādājamiem izstrādājumiem. Darbs sastāv no aprakstošās un grafiskās daļas. Aprakstošo daļu veido 88 lappuses, ieskaitot 20 tabulas un 30 attēlus. Grafisko daļu veido kopskata rasējums uz divām A1 lapām, kopsalikuma rasējumi uz divām A1 lapām, detaļu rasējumi uz vienas A1 lapas un tehnoloģiskā lapa uz vienas A1 lapas.
Atslēgas vārdi Kravas automobilis, puspiekabe, autobuss, piekabe, tīrīšanas iekārta, rāmis, metāla konstrukcija, tērauda profili, stiprības aprēķini, elektromotori, polipropilēns, rullis, birste, sija, vārpsta, plāksne, izliece, riteņi, metināšana, gultņi, reduktors.
Atslēgas vārdi angļu valodā Truck, semi-trailer, bus, trailer, snow removal equipment, frame, metal structure, steel profiles, strength calculations, electric motors, polypropylene, roll, brush, beam, shaft, plate, bend, wheels, welding, bearings, gearbox.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 05.06.2024 20:51:11