Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve
Nosaukums Kalnu pacēlāju atkabināšanas un uzkabināšanas mehānisma analīze
Nosaukums angļu valodā Analysis of the clamping mechanism of a chairlift
Struktūrvienība 31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Darba vadītājs Ivo Vaicis
Recenzents Olga Kononova
Anotācija Bakalaura darba mērķis ir izprast un analizēt kalnu pacēlāja atkabināmās sakabes mehānisma darbības principu. Lai gan Latvijā pacēlāji ar šādu mehānismu netiek izmantoti, ārzemēs, it īpaši kalnainos reģionos, kur ziemas sports ir populārs, tie sastāda ievērojamu daļu pacēlāju sistēmu, tāpēc tos ir vērts apskatīt. Vispirms nepieciešams aplūkot to vēsturi un, lai uzzinātu šī mehānisma priekšrocības un trūkumus, svarīgi to salīdzināt ar cita veida sakabes mehānismiem. Lai sasniegtu darba mērķi, balstoties uz pieejamiem mehānismu patentiem, kā arī vairāku nozares ražotāju vizuāliem materiāliem, SolidWorks vidē tika izveidots pēc iespējas precīzāks mehānisma (klemmes) 3D modelis. Izveidotais modelis tika izmantots kustības analīžu (motion analysis) simulācijās ar vairākiem mērķiem, to starpā - saprast, kāda ir sakarība starp atsperu stinguma koeficientu un kontakta spēku starp trosi un žokli. Papildus, tika veikta sešvietīga krēslu pacēlāja situācijas modelēšana, aprēķinot šāda uzstādījuma potenciālo slogojumu un pielietojot to, lai noskaidrotu klemmes darbību dažādās situācijās (horizontālā stāvoklī, 45° leņķī), kā arī atrastu atsperu stinguma koeficientu, pie kura mehānisms spēj droši izpildīt savu funkciju. Darbā arī tiek veikta stiprības analīze, kurā tiek apskatīta mehānisma slodzi nesošo detaļu izturība, kā arī tiek veiktas simulācijas atsperēm, lai noskaidrotu nepieciešamo stieples diametru. Par cik izvēlētā tēma ar pētījumiem nav plaši pārstāvēta, šis darbs ir lieliska iespēja izpētīt un izprast bieži vien tā lietotāju neieraudzīta mehānisma uzbūvi, darbību un citas tā konstruktīvās īpašības. Izstrādātais bakalaura darbs sastāv no 68 lapaspusēm, tas sevī ietver 62 attēlus, 4 tabulas, 9 formulas un 31 izmantotos literatūras avotus.
Atslēgas vārdi Sakabes mehānisms, klemme, atkabināma klemme, atkabināms pacēlājs, kalnu pacēlājs, krēslu pacēlājs, trošu ceļš.
Atslēgas vārdi angļu valodā Detachable mechanism, detachable clamp, clamp, grip, detachable grip, detachable chairlift, ski lift, detachable ski lift, ropeway.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 03.06.2024 23:06:20