Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Telekomunikāciju tehnoloģijas un datu pārraides inženierija
Nosaukums Metināšanas procesa izpēte un analīze dažāda tipa vienmodas optiskajām šķiedrām
Nosaukums angļu valodā Research and analysis of different types of single-mode optical fiber splicing process
Struktūrvienība 33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte
Darba vadītājs Vjačeslavs Bobrovs
Recenzents Toms Salgals
Anotācija Bakalaura darba autors – Aleksandrs Sauts. Bakalaura darba tēma: “Metināšanas procesa izpēte un analīze dažāda tipa vienmodas optiskajām šķiedrām”. Darba zinātniskais vadītājs – mg.sc.ing Dmitrijs Prigunovs. Attīstoties modernajām tehnoloģijām, inovācijas notiek dažādās jomās. Optisko šķiedru tehnoloģija ir viena no svarīgākajām tehnoloģijām, kas izmanto gaismu. Optisko šķiedru kabeļi plaši tiek izmantoti interneta, kabeļtelevīzijas un telefona sistēmās, tos izmanto datoru tīklošanā un apraidē, zemūdens vides, militārās un kosmoss, medicīnas u.c. jomās. Optisko šķiedru kabeļi pārsūta informāciju no viena gala uz otru. Viens šķiedras gals savienojas ar LED vai lāzeru, kas pārraida informāciju; otrs gals ir savienots ar ierīci, kas paredzēta ienākošās gaismas atpazīšanai. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt optislko šķiedru metināšanas procesu un novērtēt metinājuma savienojuma vietā ienesto vājinājumu dažāda tipa vienmodas optiskajām šķiedrām. Darba uzdevumi: 1. Literatūras apskates rezultātā, noteikt galvenos faktorus, kas ietekmē metinājuma savienojumu vietas kvalitāti. 2. Novērtēt un salīdzināt metināšanas procesa parametru: lokizlādes jaudas, metināšanas ilguma, šķiedru pārklāšanās attāluma un netīrumu nodedzināšanas ilguma ietekmi uz metinājuma savienojuma vietā ienesto vājinājumu G.657A un G.652, G.657A un G.652D, G.652 un G.652D tipa vienmodas optiskajām šķiedrām. 3. Novērtēt metināšanas ilguma, lokizlādes jaudas, šķiedru pārklāšanas attāluma un netīrumu nodedzināšanas ilguma procentuālo ietekmi uz metinājuma savienojuma kvalitāti dažāda tipa vienmodas optiskajām šķiedrām. 4. Noteikt vispiemērotākos parametrus metinājuma savienojuma vietas izveidošanai dažāda tipa vienmodas optiskajām šķiedrām. Bakalaura darbā izmantotās metodes – kvalitatīvā literatūras un informācijas avotu analīze, kvantitatīvā – eksperiments un matemātiskā datu apstrāde. Darbs ietver sevī: 65 lapuses, 18 attēlus, 12 tabulas, 7 formulas, 20 grafikus.
Atslēgas vārdi Optiskā šķiedra, lokizlādes jauda, metināšanas laiks, šķiedras pārklāšanas attālums, netīrumu nodedzināšanas ilgums
Atslēgas vārdi angļu valodā Optical fiber, arc discharge power, welding time, fiber coating distance, dirt burning time.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 01.06.2024 18:03:17