Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Darba aizsardzība
Nosaukums Darba aizsardzības sistēmas pilnveide trikotāžas izstrādājumu uzņēmumā
Nosaukums angļu valodā Improvement of the labor protection system in the knitwear company
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Valentīna Urbāne
Recenzents Evita Biezmane
Anotācija Pētījuma laikā tika izmantotas viena no pētījuma metodes: kvantitatīvā pētījuma metode - SIA “Viola Stils” darbinieku aptaujas. Aptaujas laikā piedalījās visi uzņēmumā darbinieki, izņemot darbiniekus, kuri strādā administrācijā. Aptaujas tika veiktas anonīma veidā. Darba ietvaros tika izmantoti gan Latvijas, gan ārvalstu normatīvie akti, MK noteikumi, Labklājības ministrijas mājas lapā publicētā informācija, Valsts Darba inspekcijas mājas lapā publicētā informācija, zinātniskie raksti, vispārējā literatūra, interneta resursos atrodamā informācija, kā arī SIA “Viola Stils” publicētā un nepublicētā informācija. Latvijā joprojām dominē šūšanas uzņēmumi, kas darbojas arī kā Eiropas Savienības zīmolu pasūtījumu izpildītāji. Svarīgākie tekstilnozares sektori ir apakšveļas ražošana, šūšana, aušana, tehniskā tekstila ražošana un mājamatniecība. Ražotos izstrādājumus pārsvarā eksportē, it sevišķi, apakšveļu (Latvijas apģērba un tekstila rūpniecības nozares apskats, 2023). Austs vai trikotāžas audums, kas veidots no dzijas, ir vārda “tekstils” primārā definīcija. Tomēr tekstilizstrādājumi tiek definēti kā viss, kas radīts no šķiedras, dzijas un auduma, ieskaitot citus izstrādājumus. Tekstilrūpniecība ir nozare, kas ietver: tekstilizstrādājumu, audumu un apģērbu pētniecības, dizaina, izstrādes, ražošanas un izplatīšanas jomas. Dažādu tekstila izstrādājumu ražošana ieņem būtisku vietu Latvijas apstrādes rūpniecībā, nodrošinot gan darba vietas Latvijas iedzīvotājiem, gan arī eksportējamo produkciju. Tekstilrūpniecība Latvija šodien ir augsti attīstīta nozare ar komplicētu struktūru, modernām tehnoloģijām un dažādām darba organizācijas formām, tā iekļauj sevī dažādas apašnozares. Neapšaubāms ir arī fakts, ka arī šajā nozarē atsevišķās darba vietās joprojām ir sastopamas darba vietas ar novecojušām tehnoloģijām un drošības prasībām neatbilstošiem darba apstākļiem. Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā.
Atslēgas vārdi Šī maģistra darba galvenais mērķis ir noteikt trikotāžas izstrādājumu darbinieku darba riskus un veikt nepieciešamas darbības, lai minētos riskus samazināt.
Atslēgas vārdi angļu valodā The main objective of this masters work is to identify the working risks of knitwear workers and to take the necessary steps to reduce those risks.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 29.05.2024 09:28:45