Studiju veids |
bakalaura akadēmiskās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Vides inženierija |
Nosaukums |
Esošā papīra pārklājuma aizstāšana ar bioloģisku pārklājumu pārtikas iepakojumam |
Nosaukums angļu valodā |
Replacing existing paper coatings with bio-based coatings for food packaging |
Struktūrvienība |
32000 Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultāte |
Darba vadītājs |
Ilze Vamža |
Recenzents |
Kārlis Valters |
Anotācija |
Šajā bakalaura darbā tiek pētīta pārtikas iepakojuma nozares pāreja no tradicionālajiem naftas produktu pārklājumiem uz bioloģiskām alternatīvām. Pētījumā tika izmantots sistēmdinamikas modelis, kas izveidots, izmantojot Stella Architect programmatūru, lai novērtētu bioloģisko pārklājumu īpatsvaru tirgū no 2024. līdz 2050. gadam. Pāreja ir atkarīgs no pārklātā iepakojuma veiktspējas, kas novērtēta, izmantojot analītiskās hierarhijas procesu un priekšrocību ranžēšanas metode pēc līdzības ideālajam risinājumam, pamatojoties uz kritēriju kopumu.
Saskaņā ar pētījumu līdz 2034. gadam notiks ātra un pilnīga pāreja uz bioloģiskiem pārklājumiem, ko veicinās pozitīvo patērētāju iespaidu pastiprinošais efekts un augošais pieprasījums pēc videi draudzīgiem risinājumiem. Modelis paredz, ka, lai gan sākotnēji pāreja uz bioloģiskiem pārklājumiem būs strauja, tā galu galā palēnināsies, jo tirgus kļūst piesātināts. Pārejas ātrumu var paātrināt, samazinot naftas ķīmijas produktu iepakojuma ražošanu, izmantojot vairākus pasākumus.
Bakalaura darba rezultāti izceļ biopārklājumu aktualitāti un iespēju pārveidot pārtikas iepakojuma nozari. Tomēr, vienlaikus uzsverot nepieciešamību turpināt pētniecību un attīstību, lai novērstu veiktspējas ierobežojumus un palielinātu tirgus apstiprinājumu. Šis pētījums sniedz zināšanas piegādes ķēdē ieinteresētajām personām, lai vadītu šo svarīgo pāreju uz ekoloģiskāku nākotni. |
Atslēgas vārdi |
Bioloģiskais, Pārklājumi, Pārtikas iepakojums |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
bio-based, coatings, food packaging |
Valoda |
eng |
Gads |
2024 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
28.05.2024 14:47:56 |