Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Informācijas tehnoloģija
Nosaukums Informācijas sistēmas lietotāju uzvedības modelī sakņota uzņēmuma biznesa procesu modelēšanas automatizācija
Nosaukums angļu valodā Information System Users Behavior Model-Driven Automation of an Enterprise Business Process Modelling
Struktūrvienība 33000 Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultāte
Darba vadītājs Oksana Ņikiforova
Recenzents Oļesja Večerinska
Anotācija Mūsdienās ir vairākas lietojumsistēmas, kas lietotājiem tiešsaistē ir pieejamas bez maksas, par ikmēneša vai gada abonementu vai arī iegādājoties pilnu produktu. Galvenais, ko lietotājs vēlas saņemt no informācijas sistēmas, ir tās lietošanas ērtība un efektivitāte, veicot konkrētus šīs vietnes, lietojumprogrammas vai programmas uzdevumus. Uzņēmuma galvenais mērķis ir gūt maksimālu peļņu no lietotājiem, bet laika gaitā tos nezaudēt, un šim nolūkam strādā pie pašu lietotāju galvenajiem mērķiem, pie vienkāršas un saprotamas pārvaldības, kā arī pastāvīgi uzlabo savu produktu, lai iegūtu pēc iespējas vairāk jaunu lietotāju un saglabātu pašreizējos lietotājus. Bakalaura darbā tiek pētīta informācijas sistēmas lietošanas analīzes problēma, ko ir piedāvāts risināt ar lietotāja uzvedības modeļa veidošanu un attēlošanu turpmākai biznesa procesu analīzei, kas ir atbalstīti ar šo informācijas sistēmu. Galvenais uzdevums biznesa procesu analīzē ir iegūtu lietotāja uzvedības modeli un identificēt, kuru biznesa procesu atbalsts būtu jāuzlabo, lai atvieglotu lietotāja ceļojumu šajā informācijas sistēmā. Lietotāja uzvedības modeļa veidošanas realizācijai tiek izvēlēta programmēšanas valoda TypeScript kas pēc būtības ir programmēšanas valoda JavaScript ar stingru tipizēšanu. Un modeļa vizualizācija ir realizēta ar izstrādes bibliotēkas React komponentēm tīmekļa lietošana izstrādei programmēšanas valodā JavaScript. Lai vizualizētu lietotāja uzvedības modeli kā grafu darbā ir pētītas tādas grafu attēlošanas komponentu bibliotēkas kā D3.js, React Flow, Three.js, Vis.js, Chart. Šīs bibliotēkas tiek izmantotas, lai attēlotu grafus un diagrammas to turpmākai analīzei. Sugiyama algoritms tiek izmantots, lai aprēķinātu grafa virsotņu koordinātes lietotāja uzvedības modeļa uzskatāmākai izvietošanai. Bakalaura darba rezultātu teorētiskā nozīme ir informācijas sistēmas lietotāju uzvedības analīzes pieejas izstrādē. Darbā tiek piedāvātas risinājums, kas dod iespēju analizēt, kā lietotāji pārvietojas pa informācijas sistēmas lietošana un kā viņi izpilda informācijas sistēmā atbalstītus biznesa procesus. Bakalaura darba rezultātu praktiskā nozīme ir izstrādāta risinājuma pielietošanā informācijas sistēmu lietošanas uzlabošanai biznesa procesu atbalsta un lietojamības kontekstā. Darbā ir 69 lappuses, 2 tabulas, 16 attēli, 20 informācijas avoti.
Atslēgas vārdi informācijas sistēmas lietošana, uzvedības modelis, grafu izvietošanas algoritm, biznesa procesu analīze
Atslēgas vārdi angļu valodā information system usage, behaviour model, graph layout algorithm, business process analysis.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 27.05.2024 20:32:58