Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Apģērbu un tekstila tehnoloģija
Nosaukums Viedā matrača izstrāde guloša pacienta stāvokļa monitorēšanai
Nosaukums angļu valodā Development of Smart Mattress for Monitoring the Condition of Bedridden Patient
Struktūrvienība 01T00 Arhitektūras un dizaina institūts
Darba vadītājs Uģis Briedis
Recenzents Eva Borherte
Anotācija Beatrise SANTA. Viedā matrača izstrāde guloša pacienta stāvokļa monitorēšanai [Bakalaura darbs]. Rīgas Tehniskā universitāte, Arhitektūras un dizaina institūts, Apģērba un tekstila tehnoloģijas katedra, Rīga: 2024. 66 lpp. Darba teorētiskajā daļā apkopota informācija par pretizgulējumu palīglīdzekļiem, spiediena sensoru tehnoloģijām, konstrukcijām un to darbību, veikta materiālu izpēte. Analizēti tirgū esošie spiediena jūtīgie sensori un zinātnieku risinājumi to izveidē un pielietošanā. Teorētiskajā daļā aprakstīta tekstila jomā izmantojamo elektrovadošo tekstilmateriālu izpēte un atlasīti atbilstošākie tekstila materiāli spiediena sensora izstrādei, un aprakstīta sensora izveides tehnoloģija. Darba praktiskajā daļā veikts eksperiments, lai noskaidrotu sensorā pielietotās elektrovadošās drānas virsmas elektriskās pretestības izmaiņas berzes ietekmē. Berzes eksperiments veikts ar Martindeila abrazīvtesteri, aprakstīta eksperimenta secība un pielietotie materiāli. Eksperimenta rezultātu dati attēloti grafiski. Veikts drānas izšūšanas eksperiments, izmantojot automatizētu izšūšanas šujmašīnu, lai noskaidrotu diegu novietojumu un spriegojumu sensora izšūšanai. Rezultātā ar izšūšanas datorprogrammu uzprojektēts sensora modelis un sastādīts izveidošanas process. Uzprojektētais sensora prototips tika izšūts ar automatizētu izšūšanas šujmašīnu, sakomplektēts un pievienots datu apstrādes kontrolierim. Spiediena sensora prototips tika pieslēgts datoram, uz kura ekrāna var novērot sensora darbību. Rezultātā tika izveidots spiediena jūtīga sensora konstrukcijas prototips viedajam matracim izmantojot tekstilmateriālus. Darbā 66 lpp. teksts, 51 attēli, 2 tabulas, 49 avoti un 4 pielikumi.
Atslēgas vārdi Viedais tekstila matracis, izgulējumi, stāvokļa monitorēšana, elektrovadošs tekstilpavediens, elektrovadoša drāna, izšūti spiediena jūtīgi sensori.
Atslēgas vārdi angļu valodā Smart textile mattress, decubitus ulcers, condition monitoring, electroconductive thread, electroconductive fabric, embroidered pressure sensors.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 21.05.2024 16:05:04