Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Muitas un nodokļu administrēšana
Nosaukums Starptautisko sīkpaku no trešajām valstīm sūtījumu dabas resursu nodokļu tiesiskā ietvara novērtējums
Nosaukums angļu valodā Assessment of the Legal Framework for Natural Resource Taxes on International Parcel Shipments from Third Countries
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Justīna Hudenko
Recenzents Daiga Bereza
Anotācija Autore ir izstrādājusi bakalaura darbu, kura temats ir “Starptautisko sīkpaku no trešajām valstīm sūtījumu Dabas resursu nodokļu tiesiskā ietvara novērtējums”. Darba autore izvēlējās šādu tēmu, jo aizvien izsīkstošie dabas neatjaunojamie resursi rada nopietnu draudu visas pasaules nākotnei, tomēr patreiz Dabas resursu nodokļa administrācijai un pārvaldei trūkst tiesiskā sakārtotība, skaidri noteikumi un likumdošana. Darba mērķis ir, pamatojoties uz teorētisko izpēti par Dabas resursu nodokļa būtību un piemērošanas mērķiem, novērtēt spēkā esošā tiesiskā ietvara atbilstību, secināt problēmjautājumus un izteikt priekšlikumus uzlabojumiem. Darbā ir aprakstīti Dabas resursu nodokļa teorētiskie aspekti, veikts Latvijas tiesiskā ietvara novērtējums Dabas resursu nodokļa piemērošanai sīkpaku sūtījumiem no trešajām valstīm, kā arī Dabas resursu nodokļa tiesiskā ietvara uzlabošanas iespēju novērtējums. Darba pirmajā daļā darba autore analizē un skaidro Dabas resursu nodokļa ieviešanas mērķi, tā tipus, vispārējos principus un salīdzina iekasēto Dabas resursu nodokļa dinamiku. Aplūko un iepazīstas ar speciālo sīkpaku regulējumu un tā statistiku. Darba otrajā daļā darba autore izpēta DRN sīkpakām likumu Latvijā, salīdzina to ar Eiropu, veidojot SVID analīzi, secinot problēmjautājumus un piedāvājot risinājumus. Darba trešajā daļā tiek veikta multikriteriālā analīze Dabas resursu nodokļa tiesiskā ietvara uzlabošanas iespējām, piedāvājot risinājumus problēmsituācijām, kas secinātas teorētiskās daļas SVID analīzē, novērtējot ieguvumus un izmaksas, ietekmi uz budžetu un vides saglabāšanas īpašībām, pretstatā vērtējot uzlabojumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi. Darba apjoms 59 lappuses. Darbā ir ietvertas 11 tabulas un 13 attēli. Izmantotās literatūras un avotu sarakstā 52 vienības.
Atslēgas vārdi Dabas resursu nodoklis, starptautiskie sīkpaku sūtījumi, e-komercija, novērtējums, iepakojums, atkritumi, vide.
Atslēgas vārdi angļu valodā Natural Resources Tax, international parcel shipments, e-commerce, evaluation, package, waste, nature.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 17.05.2024 21:08:33