Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Transportbūves
Nosaukums "Mākslīgā intelekta pielietojums satiksmes uzlabošanai Latvijā" ("Valsts vietējā autoceļa V286 "Kūdums - Daibe - Pīpeņi" posma 3,27 km - 7,04 km pārbūve")
Nosaukums angļu valodā "The use of artificial intelligence for traffic improvement in Latvia" ("Reconstruction of the state local road V286 "Kūdums - Daibe - Pīpeņi" section from 3.27 km to 7.04 km")
Struktūrvienība 31000 Būvniecības un mašīnzinību fakultāte
Darba vadītājs Juris Smirnovs
Recenzents Beāta Dambīte
Anotācija Diplomdarbs sastāv no divām daļām: bakalaura darba un inženierprojekta. Bakalaura darba tēma ir “Mākslīgā intelekta pielietojums satiksmes uzlabošanai Latvijā”. Darbs sastāv no piecām daļām. Pirmajā daļā tiek aplūkots mākslīgā intelekta jēdziens, tā definīcija un attīstības vēsture, sniedzot nepieciešamo teorētisko pamatu tālākai analīzei. Šajā sadaļā arī tiek ietverta informācija par mākslīgā intelekta tehnoloģiju evolūciju un būtiskākajiem notikumiem. Otrajā nodaļā tiek aplūkoti mākslīgā intelekta pielietojumi satiksmes uzlabošanai, sākot ar satiksmes problēmu aktualitāti un sarežģītību, kas izceļ nepieciešamību pēc inovatīviem risinājumiem. Tiek aprakstīts kā mākslīgais intelekts tiek izmantots satiksmes plūsmas pārvaldībai un prognozēšanai, autonomo transportlīdzekļu izstrādei un integrācijai, kā arī mobilitātes uzlabošanai viedo pilsētu kontekstā. Tālāk tiek pētīts par mākslīgā intelekta pielietojumu satiksmes uzlabošanai Eiropā un Latvijā izskatot konkrētus piemērus. Trešajā daļā tiek detalizēti izpētītas konkrētas Latvijas satiksmes problēmas un mākslīgā intelekta potenciāls to risināšanā. Ceturtajā daļā ir veikta autovadītāju aptauja, lai noskaidrotu viņu viedokli par mākslīgā intelekta izmantošanu satiksmes uzlabošanas jomā. Šī daļa sniedz ieskatu par sabiedrības attieksmi un gatavību pieņemt šīs tehnoloģijas satiksmes jomā. Piektajā daļā ir apkopoti pētījuma secinājumi un izstrādāti priekšlikumi par mākslīgā intelekta ieviešanu Latvijas satiksmes sistēmās, lai uzlabotu tās efektivitāti un drošību. Inženierprojekta tēma ir “Valsts vietējā autoceļa V286 "Kūdums - Daibe - Pīpeņi" posma 3,27 km -7,04 km pārbūve”. Projekta ietvaros tika veikta dokumentācijas izveide pārbūves projektam, kas ietvēra skaidrojošo aprakstu, iespējamo tehnisko risinājumu aprakstu ar variantu salīdzinājumu, aprēķinu daļu, priekšlikumus būvdarbu organizēšanai, darba un vides aizsardzības pasākumus, kā arī specifikācijas. Izstrādāti datu saraksti, kā arī darbu apjomu saraksti pēc aktuālās informācijas no VSIA “Latvijas Valsts ceļi” datiem. Izstrādāta grafiskā daļa, kas ietver autoceļa ģenerālplānus, garenprofilu, šķērsgriezuma rasējumus. Darbs sastāv no 138 lapas pusēm, 25 attēliem un 6 tabulām.
Atslēgas vārdi mākslīgais intelekts, satiksmes uzlabošana, autovadītāju aptauja
Atslēgas vārdi angļu valodā artificial intelligence, traffic improvement, driver survey.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 09.05.2024 20:18:58