Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Vadīšana starptautiskos uzņēmumos
Nosaukums Sociālo mediju reklāmu ietekme uz patērētāju pirkumu nodomiem
Nosaukums angļu valodā The Role of Social Media Advertising in Influencing Consumer Purchase Intentions
Struktūrvienība 01B00 Rīgas Biznesa skola
Darba vadītājs Ronalds Cinks
Recenzents Ieva Veidemane
Anotācija Šis pētījums izpēta sociālo mediju reklāmas lomu, ietekmējot patērētāju pirkšanas nodomus, kā arī izpētot, kā dažādi reklāmas stili var ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Šī pētījuma analīze koncentrējas uz vizuālo pievilcības aspektu, novērtējot tās efektivitāti digitālā laikmetā, kur patērētāju uzmanība ir augsti vērtēta. Literatūras apskats atklāj patērētāju uzvedību digitālajā mārketinga kontekstā, izceļot Dualās Kodēšanas Teoriju, kas norāda uz vizuālo un verbālo uztveres atšķirībām. Mērķēšanas un algoritmu ietekme arī spēlē noteiktu lomu sociālajos medijos, kas ļauj pielāgot saturu atbilstoši individuālajām patērētāju vajadzībām, caur datu veidotu analīzi. Turklāt dažādas sociālo mediju platformas piesaista atšķirīgas auditorijas, kas prasa pielāgotākas stratēģijas piedāvājot saturu, kas atbilst konkrētajai auditorijai. Pirkšanas nodoms, kas ir būtiska patērētāju uzvedības sastāvdaļa, veidojas no vairākiem faktoriem, tostarp no produkta uztvertās vērtības un patērētāju uzticības. Plānotās uzvedības teorija to izskaidro, saistot pirkšanas nodomus ar attieksmēm, subjektīvajām normām un uztvertu rīcības kontroli, kas kopīgi veido patērētāju lēmumu pieņemšanas procesus. Pētījumos ir konstatēta sarežģīta dinamika starp mainīgajiem, piemēram, pārmērīga pakļaušanās atkārtotām reklāmām var izraisīt reklāmas nogurumu, samazinot potenciālo ietekmi uz patērētāju pirkšanas nodomu. Patērētāja pirkšanas ceļojums pats par sevi, sākot no apzināšanās līdz pēcpirkšanas novērtējumam, tiek ietekmēts ar emocijām un kognitīvajiem aspektiem, kas veidojas no reklāmām rulīšiem. Metodoloģijā izmantota simulēta sociālo mediju vide, izmantojot aplikāciju “Figma”, kas ļāva kontrolēt patērētāju dinamisku mijiedarbību ar izveidoto saturu. Eksperimenta dalībnieki tika pakļauti vizuālai reklāmai par telefonu vāciņiem. Tālāk tam sekoja aptauja ar pievienotu augstas kvalitātes attēlu, lai pēc tam varētu novērtēt izveidojošos pirkšanas nodomus. Šī pieeja palīdzēja iegūt detalizētu izpratni par sociālo mediju reklāmas aspektiem, sākot ar vizuālo un visbeidzot ar tā ietekmi uz patērētāju pirkšanas nodomiem. Pētījuma rezultāti norāda, ka dažādie reklāmas stili vieni paši nav pietiekami, lai būtiski mainītu pirkšanas nodomus, uzsverot sarežģītāku faktoru mijiedarbību, kas ietekmē patērētāju uzvedību. Tamdēļ pētījumā tiek ieteikts, ka mārketinga speciālistiem jāapvieno gan vizuālie, gan verbālie elementi, balstoties uz Dualās Kodēšanas Teoriju, lai uzlabotu reklāmas ietekmi, uzsverot uzticības veidošanu un vērtības demonstrēšanu, lai efektīvi ietekmētu patērētāju lēmumus. Šis kopsavilkums ietver pētījuma būtību, cenšoties raisīt interesi par plašu sociālo mediju reklāmas ietekmes izpēti uz patērētāju uzvedību, kā arī veicinātu efektīvākas mārketinga stratēģijas izveidi, lai sasniegtu vēlamo kampaņu rezultātu dažādās sociālo mediju platformās.
Atslēgas vārdi Pirkšanas nodoms, sociālo mediju reklāmas, patērētāju uzvedība, mārketinga stratēģijas, Duālās kodēšanas teorija
Atslēgas vārdi angļu valodā purchase intention, social media advertising, consumer behavior, marketing strategies, Dual Coding theory.
Valoda lv
Gads 2024
Darba augšupielādes datums un laiks 15.04.2024 08:54:39