Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums "Daudzlīmeņu pārveidotāja ar neatkarīgiem avotiem un zemfrekvences komutatoru pielietojumam akumulatoru enerģijas uzkrāšanas sistēmās, izstrāde un izpēte"
Nosaukums angļu valodā "Research and development of multilevel converter with independent sources and unfolding circuit for application with BESS"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Aleksandrs Bubovičs
Recenzents Artūrs Bogdanovs
Anotācija Enerģijas uzkrāšanas sistēmas kļūst arvien popolārakās, lielākoties palielinoties pieprasījumam uz atjaunojamiem energoresursiem. Galvenā problēma atjaunojamo energoresursu izmantošanā ir ģenerētās enerģijas raksturlīknes nesakrītība ar patērētās enerģijas raksturlīkni. Līdz ar to, ir nepieciešams kaut kādā veidā uzkrāt saražoto enerģiju. Viens no veidiem ir tā saucamā NETO sistēma, kad saražotā enerģija tiek atdota tīklā un no var izmantot, kad ir lielāks pieprasījums. Taču šim risinājumam ir tāds trūkums, ka palielinoties mazo ģenerācijas punktu daudzumam ir grūtāk nodrošināt kopējās energosistēmas stabilitāti. Cits veids, kā saražoto ar atjaunojamiem energoresursiem enerģiju var saglabāt turpmākai lietošanai ir enerģijas uzkrāšanas sistēmas. Viena no svarīgākiem enerģijas uzkrāšanas sistēmas daļām ir energoelektronikas pārveidotājs, kas nodrošina akumulatoru baterijas salāgošanu ar tīklu. Ir vairāki energoelektronikas pārveidotāju veidi, dažiem no tiem ir priekšrocības enerģijas uzkrāšanas sistēmu pielietojumā. Piemēram, ja runa iet par daudzlīmeņu pārveidotāju ar neatkarīgiem avotiem, šai topoloģijai ir dabiskā avotu balansēšanas īpašība, kas viennozīmīgi izceļ šo pārveidotāja topoloģiju starp pārējām topoloģijam. Bakalaura darbs ar projekta daļu ir veltīts daudzlīmeņu pārveidotāja ar neatkarīgiem avotiem un zemfrekvences komutatoru projekta iztrādei. Modificējot klasisko daudzlīmeņu pārveidotāja ar neatkarīgiem avotiem shēmu, ir iespējams samazināt slēdžu skaitu, un līdz ar to samazināt arī pārveidotāja kopējos zudumus. Darbs satur 80 lapas, 3 tabulas, 63 attēlus un 44 bibliogrāfiskos nosaukumus.
Atslēgas vārdi Baterijas, energoelektronikas pārveidotāji, daudzlīmeņu pārveidotāji
Atslēgas vārdi angļu valodā Batteries, power electronic converters, multilevel converters
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 20.06.2023 18:33:39