Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Būvniecība
Nosaukums "Liellopu kūts būvniecība Madonas novadā", (Pētn.daļa "Putukeramikas siltumizolācijas pielietojums pasīvās mājās")
Nosaukums angļu valodā "Construction of cow barn in Madona district", (Research "Application of foam ceramic thermal insulation in passive houses")
Struktūrvienība 24000 Būvniecības inženierzinātņu fakultāte
Darba vadītājs Aleksandrs Korjakins
Recenzents Lāsma Ratnika
Anotācija Diplomdarba pētnieciskās daļas mērķis ir izvērtēt putu keramikas siltumizolācijas materiāla piemērotību pasīvajās mājās, salīdzinot tās efektivitāti ar citiem tradicionāliem siltumizolācijas materiāliem. Galvenie darba uzdevumi ir izpētīt un aprakstīt putu keramikas izolācijas īpašības un tās struktūras ietekmi uz tās īpašībām kā arī veikt izpēti kādam pasīvās mājas projektam, kurā ir izmantota keramikas putu izolācija vai tradicionālie izolācijas materiāli, lai novērtētu to būtiskākos rādītājus. Darbā veltīta atsevišķa nodaļa siltumizolācijas materiālu īpašību aprakstam. Tiek izvērtētas atšķirības gandrīz nulles enerģijas mājai un pasīvai mājai. Pētījuma daļā tiek aprēķināti siltumtehniskie rādītāji vienstāva dzīvojamai ēkai un salīdzināti dažādi siltumizolācijas varianti – putu keramika, kaņepju vate un akmens vate. Darbā tiek secināts, ka vismazākais siltumizolācijas biezums, lai izpildītu pasīvās mājas prasības, tiek panākts ar akmens vati. Arī izmaksu ziņā visizdevīgākā ir akmens vate. Ja par galveno prasību uzstāda ietekmi uz vidi, tad jāizvēlas kaņepju vati. Savukārt putu keramikai ir labākā skaņas izolācijas spēja, ilgmūžība, mitrumizturība un ugunsdrošība. Diplomdarba inženierprojekts izstrādāts liellopu kūtij 300 vietām ar slaukšanas zāli un piena bloku Madonas novadā. Ēkā ir divas daļas – kūts un piena bloks. Ēkas kores augstums kūts daļā ir 10,4m, piena bloka daļā – 6,92m. Kūts ēkas kopējā platība 3472,91m2. Piena bloka kopējā platība 174,52m2. Diplomdarbā aprakstīti veikti siltumtehniskie aprēķini ēkas ārsienām un pārsegumam, lai novērtētu, vai tie atbilst normatīviem aktiem. Veikts tehniski ekonomisko variantu salīdzinājums trīs dažādiem ārsienu bloku materiāliem. Darba ietvaros veikti aprēķini pārseguma sijai, kolonnai pamatam. Diplomdarbā aprakstīta arī darba aizsardzības un drošības tehnika, ugunsdrošības pasākumi kā arī vides aizsardzība. Izstrādāti ēkas arhitektūras un būvkonstrukciju rasējumi. Veikta arī būvdarbu veikšanas projekta izstrādi ar būvdarbu tehnoloģiju aprakstu, kalendāro grafiku, būvmašīnu izvēles aprēķiniem un būvdarbu veikšanas ģenerālplānu.
Atslēgas vārdi putu keramikas siltumizolācija, pasīvās mājas, kaņepju vate, akmens vate, gandrīz nulles enerģijas māja, siltumtehniskie aprēķini, liellopu kūts
Atslēgas vārdi angļu valodā foam ceramic thermal insulation, passive houses, nearly zero energy house, cow barn, hemp wool, stone wool
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 12.06.2023 20:49:41