Studiju veids |
maģistra profesionālās studijas |
Studiju programmas nosaukums |
Inovācijas un uzņēmējdarbība |
Nosaukums |
Jauna pārtikas produkta – fermentēta bezalkoholiska dzēriena izstrāde |
Nosaukums angļu valodā |
New Food Product – Fermented Soft Drink Development |
Struktūrvienība |
22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte |
Darba vadītājs |
Iveta Cīrule |
Recenzents |
Enno Ence |
Anotācija |
Šī maģistra darba uzmanības centrā ir jauna probiotiska bezalkoholiskā dzēriena izstrāde. Darba autors ir Rīgas Tehniskās universitātes Inovāciju un uzņēmējdarbības maģistra studiju programmas otrā kursa students Raivis Driksna. Darbam ir trīs galvenās sadaļas: teorētiskā, analītiskā un praktiskā, tostarp secinājumi. Pielikumi, kuri pievienoti darba beigās atspoguļo svarīgus analītiskās sadaļas pētījumu rezultātus. Darba apjoms ir 95 lappuses, tajā ir 4 pielikumi un 40 tabulas un attēli.
Šī darba pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai ir iespējams izstrādāt probiotisku bezalkoholisko dzērienu, izmantojot Lactobacillus bulgaricus, un vai ir pieprasījums pēc šāda produkta Latvijas tirgū. Šis pētījums ir jaunums, jo sabiedrībā pieaug ar gremošanu un uzturu saistīto veselības problēmu skaits, kā arī trūkst veselīgu, uz augļiem balstītu probiotikas bezalkoholisko dzērienu, kurus varētu lietot cilvēki ar laktozes nepanesību, vegāni un veģetārieši.
Šajā darbā aplūkotie pētnieciskie jautājumi ir šādi:
RQ1: Kādas ir tendences jaunu pārtikas produktu izstrādē?
RQ2: Vai Latvijā ir nepieciešamība pēc fermentēta bezalkoholiskā dzēriena un vai potenciālie pircēji ir ieinteresēti to iegādāties?
RQ3: Kādas ir ārējā finansējuma iespējas jauna pārtikas produkta - raudzēta bezalkoholiskā dzēriena attīstībai?
Pētījuma secinājumi liecina, ka:
Jaunu pārtikas produktu – probiotisku bezalkoholisko dzērienu - izstrādes tendences ietver unikālu garšu, dabīgu un funkcionālu sastāvdaļu, ilgtspējīga iepakojuma un specifisku uztura preferenču, piemēram, vegānu vai bezglutēna produktu, iekļaušanu.
Latvijā ir potenciāls pieprasījums pēc raudzētiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Potenciālie pircēji ir izrādījuši interesi par probiotisku bezalkoholisko dzērienu iegādi, jo tie ir veselīgi, dod priekšroku dabīgiem un funkcionāliem dzērieniem un pieaug izpratne par probiotiku pozitīvo ietekmi uz gremošanas sistēmu.
Pamatojoties uz autora veikto Latvijas tirgus pašreizējās kapacitātes novērtējumu, no dažādām ārējā finansējuma iespējām, kas pieejamas jauna pārtikas produkta - probiotiska bezalkoholiskā dzēriena izstrādei, par piemērotāko variantu tiek uzskatīts bankas aizdevums. |
Atslēgas vārdi |
Probiotiskie produkti, Funkcionālie pārtikas produkti, Gāzēti dzērieni, Ilgtspēja, Gremošanas sistēma |
Atslēgas vārdi angļu valodā |
Probiotics, Functional foods, Soft drinks, Sustainability, Digestive health |
Valoda |
eng |
Gads |
2023 |
Darba augšupielādes datums un laiks |
08.06.2023 22:23:53 |