Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura akadēmiskās studijas
Studiju programmas nosaukums Ekonomika
Nosaukums Oglekļa emisijas kvotu tirdzniecības ekonomiskie riski un iespējas
Nosaukums angļu valodā Economic risks and opportunities of Carbon trading
Struktūrvienība 22000 Inženierekonomikas un vadības fakultāte
Darba vadītājs Baiba Jirgena
Recenzents Vladimirs Šatrevičs
Anotācija Oglekļa tirdzniecība ir oglekļa kvotu iegāde par atļautajām emisijām. Tā kā SVID analīze ir jauna koncepcija, tā ir lieliski piemērota, lai novērtētu ES oglekļa tirdzniecības iekšējos un ārējos faktorus. Katram SVID tika analizēti četri faktori, un pēc tam AHP prioritātes kalkulators sniedza nepieciešamos palīglīdzekļus, kas nepieciešami, lai noteiktu prioritāros faktorus, pamatojoties uz aprēķinātajiem pāru salīdzinājumiem (6 pāri), kas automātiski ģenerēti, izmantojot autora noteiktos 4 kritērijus. Balstoties uz analīzi, inovācijas un investīcijas bija galvenā prioritāte attiecībā uz oglekļa tirdzniecības iespējām ES. Ņemot vērā riskus (draudus), ekonomikas lejupslīde ir galvenais oglekļa tirdzniecības risks ES. Padziļināts ES valstu emisiju līmeņa novērtējums, pamatojoties uz tādiem rādītājiem kā ražošanas aktivitātes, patēriņa pēdas nospiedums un neto SEG emisijas, secināja, ka 2019., 2020. un 2021. gadā pastāv atšķirības starp augstākajiem un zemākajiem emisiju avotiem, neskatoties uz to, ka Vācija ir lielākā kopējā emisiju radītāja. SEG visos 3 gados. Pēc tam šī novērtējuma rezultāti tika tālāk pārbaudīti ar prioritārajiem SVID faktoriem, lai labāk izprastu emisiju līmeņa atšķirības.
Atslēgas vārdi Oglekļa tirdzniecība, oglekļa cenas noteikšana, klimata pārmaiņas, siltumnīcefekta gāzu emisijas, Eiropas Savienība, SVID (stiprās puses, vājās puses, iespējas un draudi) un AHP (analītiskās hierarhijas process).
Atslēgas vārdi angļu valodā Carbon Trade, carbon pricing, climate change, greenhouse gas emission, European Union, SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, and threats), and AHP (analytic hierarchy process).
Valoda eng
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 06.06.2023 06:25:59