Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids maģistra profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Aviācijas transports
Nosaukums Pasīvās plūsmas kontroles ierīču izmantošana uzlabotai 4R-UAV aerodinamiskajai veiktspējai.
Nosaukums angļu valodā Application of Passive Flow Control Devices for the Enhanced Aerodynamic Performance of 4R-UAV.
Struktūrvienība 25100 Aeronautikas institūts
Darba vadītājs Ali Arshad
Recenzents Sergejs Kuzņecovs
Anotācija Šajā darbā autors pētīja tādus pasīvo plūsmas kontroles ierīces kā vingleti un MVG (Mikro Virpuļu Ģeneratori) izmantošanas iespējas un sekas 4R-UAV projekta neliela izmēra bezpilota lidaparātam. 4R-UAV projekts ir vērsts uz aerodinamiski efektīvu un videi draudzīgu maza izmēra bezpilota lidaparāta projektēšanu. Šis darbs ir vērsts tikai uz topošā bezpilota lidaparāta aerodinamisko efektivitāti. Autora veiktajā pētījumā ir konstatēts, ka MVG izmantošana var uzlabot spārna īpašības, kas ir tuvu plūsmas noraušanai režīmam, jo īpaši maksimālo pacelšanās spēkā koeficientu un plūsmas noraušanas aizkavēšanos. Pielietojot MVG, plūsmas noraušanā tika aizkavēta līdz pat 2°, un maksimāls cēlējspēkā koeficients tika palielināts līdz pat 6%. Tajā pašā laikā, izmantojot vingletus, tiek uzlabotas īpašības pirms plūsmas noraušanas uzplūdes leņķiem, samazinot spārna inducēto pretestību. Pielietojot vingletus, autors ieguva aerodinamiskas kvalitātes palielinājumu līdz 7% kreisēšanas apstākļos. Ja abas pasīvās plūsmas kontroles ierīces izmanto uz viena un tā paša maza izmēra bezpilota lidaparāta spārna, tās viena otru papildina, un spārna kopējā veiktspējas uzlabošanās būs aptuveni 5% lielākajai daļai lidojuma režīmu. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, pasīvo plūsmas kontroles ierīču (vingletu un MVG) izmantošana ir izdevīga turpmākai bezpilota lidaparātu veiktspējai.
Atslēgas vārdi Pasīvas plūsmas kontroles ierīces, bezpilota lidaparāts, aprites ekonomika, skaitļošanas šķidruma dinamika, vingleti, mikro virpuļu ģeneratori
Atslēgas vārdi angļu valodā Passive flow control devices, UAV, circular economy, computational fluid dynamics (CFD), winglets, Micro Vortex Generators (MVGs)
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 01.06.2023 13:25:58