Noslēguma darbu reģistrs
  
Studiju darba apraksts
Studiju veids bakalaura profesionālās studijas
Studiju programmas nosaukums Elektrotehnoloģiju datorvadība
Nosaukums "Viedo konteinera tipa siltumnīcu sistēmu izpēte un līdzstrāvas apgaismojuma sistēmas izstrāde"
Nosaukums angļu valodā "Research of smart container-type greenhouse systems and Development of direct current lighting system"
Struktūrvienība 27100 Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts
Darba vadītājs Ansis Avotiņš
Recenzents Aleksandrs Bubovičs
Anotācija Darba autors Mārtiņš Marcinkēvičs izstrādāja bakalaura darbu ar projekta daļu par tēmu "Viedo konteinera tipa siltumnīcu sistēmu izpēte un līdzstrāvas apgaismojuma sistēmas izstrāde." Zinātniskā darba vadītājs - vadošais pētnieks, docents, Ph.D. Ansis Avotiņš. Darba mērķis ir izpētīt konteinera tipa siltumnīcu sistēmas, kas ir nepieciešamas augu optimālo augšanas apstākļu nodrošināšanai, un izstrādāt pielāgotu apgaismojuma sistēmu zemeņu un stādu audzēšanai ar centralizētu līdzstrāvas barošanas avotu. Bakalaura darba teorētiskā daļa sastāv no 3 nodaļām, kurās tiek sniegts ieskats kontrolētas vides lauksaimniecībās, augu optimālajos augšanas apstākļos un vertikālās audzēšanas sistēmās. Teorētiskais ieskats ietver sevī arī augiem nepieciešamā apgaismojuma parametrus - gaismas viļņu garumus, spektru un intensitāti. Papildus tika veikta tirgū pieejamā mākslīgā apgaismojuma konstruktīvā un barošanas avotu risinājumu izpēte. Bakalaura praktiskajā daļā tika apskatīta esošā konteinera tipa siltumnīcas apgaismojuma sistēma, tās trūkumi, un tika piedāvāts risinājums. Piedāvātais risinājums paredz pielāgota LED apgaismojuma un tā elektroapgādes sistēmas izstrādi. Tika veikti arī papildus aprēķini esošās un izstrādātās apgaismojuma sistēmas salīdzinājumam. Papildus, kā daļa no konstruktīvā risinājuma, tika izstrādāta arī gaismekļa spiestā plate. Darbā tika secināts, ka izstrādātai apgaismojuma sistēmai ir vairākas priekšrocības pār esošo no - funkcionālā, energoefektivitātes un uzturēšanas ērtības - viedokļa. Tomēr izstrādātais risinājums pieprasa lielākas sākotnējās izmaksas. Darbs, neskaitot pielikumus, satur 5 nodaļas, 43 attēlus, un 17 tabulas. Darba kopējais apjoms ir 84 lpp., un tā izstrādei tika izmantots 81 literatūras avots.
Atslēgas vārdi Vertikālā audzēšana; konteinera tipa siltumnīca; optimālie augšanas apstākļi; LED apgaismojums; energoefektivitāte; līdzstrāvas elektroapgādes sistēma.
Atslēgas vārdi angļu valodā Vertical farming; container-type greenhouse; optimum growth conditions; LED lighting; energy efficiency; DC power supply system.
Valoda lv
Gads 2023
Darba augšupielādes datums un laiks 31.05.2023 11:43:06